5 tips til å bli kvitt kredittkortgjelden raskere

I situasjoner hvor du er i pengenød, kan et kredittkort hjelpe med å betale regninger og forbruk som du trenger i hverdagen. Men betaler du ikke innen 30 til 45 dager (avhengig av hvilket kredittkort du har), påløper det skyhøye renter fra 25 % og oppover på de fleste kredittkort. Dette gjør det veldig vanskelig for mange å bli kvitt gjelden, i og med at de små månedlige beløpene man betaler dekker stort sett kun rente og gebyrer.

En god metode kan være å samle all kredittkortgjeld til et lån med lavere rente. Du kan for eksempel sjekke lån hos LoanScouter for å få tilbud fra flere banker. Men hva om du ikke får refinansiert alt til et lån? Her er 5 tips til hva du kan gjøre:

  1. Finn kredittkort med bedre rente

Mange er ikke klar over hvor mye de betaler i rente på kortene sine, og betaler blindt skyhøye renter uten å sjekke rentesatser hos andre kortutstedere. Det kan være store forskjeller på hvor mye renter og gebyrer det er på kredittkort i Norge, derfor er det lurt å “shoppe” etter kort med rimeligere rente, og betale ned gjelden på kortene du har med høy rente. I tillegg gir nye kort 30 dager eller mer med rentefri betaling, så dette kan hjelpe deg med å betale mer på gjelden fremfor renter.

  1. Samle kredittkortgjelden

Selv om du kanskje ikke har mulighet til å refinansiere kredittkortgjelden med et forbrukslån, sjekk om du kan øke kreditten på noen av kortene. Å redusere antall kort betyr at du vil betale mindre gebyrer, og ha færre regninger å holde styr på.

  1. Sett et budsjett

Minsteavdraget du får på fakturaen hver måned tilsvarer en 36 måneders nedbetalingstid. Dette betyr at om du har kun 20,000 kroner i gjeld på et kredittkort, vil det ta deg 3 år for å bli kvitt denne gjelden om du kun betaler minsteavdraget. Etter du har prøvd å finne kort med bedre rente, bør du sette opp et månedlig budsjett som vil hjelpe deg med å bli kvitt gjelden raskere.

  1. Sett inn lønna på kortet

Denne metoden krever at du har stålkontroll på økonomien, men den vil gi deg kortere nedbetalingstid. Istedenfor å betale en liten sum på kredittkortet hver måned, setter du inn alt du trenger til regninger og forbruk fra lønna. Da bruker du kortet hver eneste gang du skal handle eller betale regninger, pluss at du må også beregne hvor mye du kan betale tilbake på gjelden hver måned. I og med at du dekker en større del av kredittbalansen hver måned, betyr dette at du vil betale langt mindre rente på avdragene.

  1. Reduser forbruket

Gå gjennom ditt månedlige forbruk. Er det noe du kan leve uten i noen måneder? Prøv å lev uten kinobilletter, en tur ut på byen, eller andre mindre viktige kostnader over flere måneder. Gå gjennom bankutskriften din for å se hvor mye dette vil utgjøre per måned, og sett inn disse pengene på kredittkortene istedenfor. Selv om dette kan høres kjedelig ut, kan du se på dette som en kort periode av livet hvor du prioriterer økonomien, som vil gi deg mer penger å rutte med i fremtiden.