Kryptovaluta har for lengst blitt en del av hverdagsøkonomien for mange nordmenn, men skattemeldingen henger fortsatt etter. Nå advarer Skatteetaten om konsekvensene for dem som unnlater å rapportere kryptoverdiene sine – og særlig unge er i faresonen.

Ifølge en fersk undersøkelse for Norges Bank eier 11 prosent av nordmenn kryptovaluta. Det tilsvarer over en halv million personer. Likevel var det kun 54.525 personer som oppga kryptoverdier i skattemeldingen i fjor. Det betyr at nærmere 500.000 nordmenn unnlot å rapportere dette – enten bevisst eller på grunn av uvitenhet.
– Vi har funnet mange som ikke har ført opp krypto i skattemeldingen, sier Marius Johansen, Skatteetatens fagansvarlige for kryptovaluta i en artikkel hos NRK.no
Særlig unge eiere under 35 år lar være å rapportere inn krypto, og mange foreldre er ikke engang klar over at barna deres sitter på digitale verdier. I enkelte tilfeller har barn under 18 år hatt uanmeldt kryptoinntekt, uten at foreldrene hadde peiling.
Liten sjanse for å slippe unna
Skatteetaten er tydelig: Det er lettere å bli oppdaget enn mange tror. I hele 75–80 prosent av kontrollene på kryptovaluta ble det i fjor ilagt tilleggsskatt. Det er et tydelig tegn på at myndighetene har skjerpet innsatsen.
– Det er en myte at krypto er usynlig. Sporene er der, og vi finner dem, advarer Johansen.
Skatteetaten har nå innført et digitalt «dult» – en påminnelse i skattemeldingen for dem som tidligere har hatt kryptoverdier. Der spør systemet rett ut om man har tenkt å føre opp krypto også i år. En slags digital pekefinger, med andre ord.
Dyrt å droppe
Konsekvensene ved å slurve med kryptoskatten kan bli langt mer alvorlige enn mange er klar over. Ved unnlatelse kan du få tilleggsskatt på 20 prosent – eller opptil 60 prosent i grove tilfeller. I ekstreme tilfeller risikerer du også politianmeldelse.
Et enkelt regnestykke viser hvor raskt det kan balle på seg: Hvis du har solgt krypto med gevinst på 100.000 kroner, må du betale 22.000 kroner i vanlig skatt. Med tilleggsskatt på 20 prosent øker regningen til 26.400 kroner. Hvis du får maksimal tilleggsskatt på 60 prosent, skyter summen opp til hele 35.200 kroner.
Kontroller de siste to årene har allerede ført til ligningsendringer på 922 millioner kroner.
Rapporter selv – og gjør det riktig
Mange synes kryptorapportering er komplisert. Hver gang du veksler mellom kryptovalutaer må du beregne gevinst eller tap basert på valutakurser, tidspunkter og omregning til norske kroner. Dette gjør det krevende å få alt riktig, særlig for dem som har mange småtransaksjoner.
– Men har du bare holdt på kryptovaluta uten å kjøpe eller selge i løpet av året, skal du kun føre det opp som formue, sier Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.
Har du glemt noe tidligere? Fortvil ikke – det er fortsatt mulig å endre skattemeldingen fra tidligere år, så lenge du gjør det innen tre år.
– Vi vet det kan være vanskelig, men det er viktig at folk lærer å gjøre det riktig. Skatt er en del av samfunnsansvaret, avslutter Johansen.
Kort oppsummert: Har du krypto, må du rapportere det – enten du har tjent penger eller bare sitter på beholdning. Hvis ikke kan det koste deg både penger og renvasket rulleblad.