Hundebur til bil

Vi har testet beste hundebur til bil! (Artikkelen inneholder sponsede lenker)

I denne artikkelen får du vite alt du trenger om hundebur til bil og hvordan du sikrer hunden din på best mulig vis for en mest mulig behagelig kjøretur for både hund og eier. Vi forklarer deg reglene for transport av hund i bil, hvordan du best kan sikre hunden din i bilen og hvordan du velger det riktige buret for hunden din. 

Slik sikrer du hunden din i bilen

Det finnes primært to måter å sikre hund i bil:

 • Bur
 • Bilsele

Det anbefales å sikre hunden og andre dyr i bagasjerommet, men du kan også sikre hunden med hundesele eller bur i baksetet. Det absolutt sikreste valget er å plassere hunden i et bur som plasseres i bagasjerommet. Alternativt kan buret plasseres i fotbrønnen bak forsetene. I begge tilfellene er hunden godt sikret mot å bli kastet fram og ut ved eventuell bråbrems eller kollisjon. 

Dersom de andre alternativene ikke er mulige, kan dyr plasseres på benplassen til passasjeren i forsetet. 

Dersom du plasserer buret i bagasjerommet, skal det stroppes fast slik at det ikke beveger seg under kjøring. Det anbefales å plassere buret tett opp mot bakseteryggen. 

Er det påbudt å ha hund i bur i bilen? 

Mange lurer på om det er påbudt å ha hunden i bur i bilen. Det er påbudt å sikre all last i et kjøretøy, og i denne sammenhengen regnes kjæledyr som last. Har du hunden med i bilen, skal denne dermed sikres. Dette kan gjøres på to måter, enten ved å feste hunden med en godkjent sikkerhetssele eller å ha dyret i bur. 

Straffeansvar ved dårlig sikring

Dersom du har sikret hunden dårlig og dette medfører skade eller uhell kan du bli straffeansvarlig. En løs hund i bilen kan forstyrre sjåføren. Dersom dette skaper farlige situasjoner i trafikken, kan du få bøter. Dersom et usikret dyr forårsaker kollisjon eller påkjørsel, kan du få en større straffereaksjon. 

Så stort skal et hundebur være

Hvor stort et hundebur skal være avhenger selvfølgelig av størrelsen på hunden. Du kan finne riktig størrelse ved å måle hundens høyde og lengde. Høyden måles fra toppen av hundens hode til gulvet. Lengden måles fra halebunnen til tuppen av hundens nese. Legg så til ca 10 cm på både lengde og høyde, så har du en god indikasjon på hvor stort buret til hunden må være. 

Les også: Hund som kjæledyr – alt du trenger å vite

Råd for biltur med hund:

 • Dyr skal helst plasseres i bur.
 • Hvis bur ikke er mulig skal det brukes sikkerhetsseler for hund.
 • Dersom ingen av de to alternativene er mulige, kan dyret plasseres på benplassen til passasjeren i forsetet. 
 • Buret bør stå på tvers av kjøreretningen. Små bur beregnet for små hunderaser bør plasseres på gulvet foran baksetet. 
 • Hunder bør vennes gradvis til å være med på biltur. Start gjerne med korte bilturer mens hunden er valp. 
 • Sørg alltid for tilstrekkelig med frisk luft. Bruk bilens ventilasjonsanlegg eller kjøp en burvifte. 
 • Forlat aldri hunden i bilen dersom det er varmt. Hunder får lett heteslag, noe som er svært alvorlig og som kan være dødelig. 
 • Det finnes beroligende midler til dyr for å unngå stress og bilsyke. Det finnes også reisesyketabletter. 
 • Ta hyppige pauser slik at hunden får strekke på beina og drikke vann

Slik velger du riktig hundebur til bil:

 • Du bør kjøpe et bur av god kvalitet som er ment for bil og som er krasjtestet. 
 • Det lønner seg å investere i et tungt bur. Tunge bur flytter seg mindre ved bremsing og i svinger. I tillegg bør du alltid feste buret godt med stropper, slik at det ikke beveger seg.
 • Bilburet bør være solid og det anbefales ikke å bruke sammenleggbare bur. Sammenleggbare bur er ikke ment å brukes i forbindelse med transport, og kan i verste fall klappe sammen i løpet av kjøreturen. 
 • Kjøp et bur som ikke er for stort eller lite i forhold til hundens størrelse. Transportbur kan likevel være litt trange slik at hunden støttes av buret under kjøring. 
 • Sklisikkert underlag i buret anbefales, slik at hunden ikke sklir rundt under kjøring.

Beste hundebur til bil:

MIM Variocage MaxiMum Dubbel

Mim Variocage er godkjent i samsvar med SPs SPCT-metoden og er krasjtestet. Med denne modellen kan du frakte to hunder i ett og samme bur. Buret består av en teleskopisk konstruksjon som på en effektiv måte nøytraliserer kreftene som oppstår dersom du skulle kollidere. MIM Variocage MaxiMum Dubbel er utstyrt med en nødluke på baksiden av buret i tilfelle det ikke er mulig å åpne bilens bakluke. Materialene er metall og aluminium som er slitesterke materialer som sikrer god kvalitet i mange år. Slitedelene er rustbehandlet. Formen på buret er avrundet for å være mest mulig skånsomt mot hunden og bilens interiør. Les mer her

Les også: Test: redningsvest for hund

Mim Variocage Enkel (XL)

Mim Variocage Enkel (XL) egner seg spesielt for store hunder. Dette buret har romslig plass og består av en solid konstruksjon i metall og aluminium. Alle Variocage-burene er krasjtestet (SPCT-test) slik at sikkerheten er ivaretatt på best mulig måte under transport. I likhet med andre Mim-bur, kan dette buret justeres i dybden slik at du kan tilpasse buret både til bilen og til størrelsen på hunden. Les mer her

4Pets ECO 2 Bilbur Medium

4Pets ECO 2 Bilbur Medium er et solid og sikkert hundebur for mellomstore hunder, som for eksempel Shetland Sheepdog eller Border collie. Buret er kollisjonstestet og godkjent for bruk i bil. Buret består av tregulv og hjørner forsterket med fiberglass. Materialene er frie for gift og buret er enkelt å montere. Les mer her

Trixie Bilbur Aluminium Svart

Dette hundeburet i aluminium er perfekt for bilturer med hunden din. Dette er et lett og robust bur med god avstand mellom gitterstengene slik at hunden får best mulig ventliasjon og utsikt. Buret har også en borrelås og sikkerhetslås som holder buret på plass i bilen. I bunnen av buret finner du en avtakbar og vaskbar madrass. Denne modellen finnes i 4 ulike størrelser: Small, Medium, Medium-Large og Large. Les mer her

MiM Variocage Minimax

Dette er det perfekte buret for mindre hunder, og er tilgjengelig i to størrelser. MiM Variocage Minimax er godkjent og krastjestet (SPCT-metoden) og oppfyller alle kriterier for hundebur i bil. Døren kommer  med en sikkerhetsbarriere for bedre lukking, gassdempere og totrinns sikkerhetslåser. Dette buret kommer også med praktiske oppbevaringslommer for f.eks godbiter, bånd og annet utstyr. Les mer her.