Hvilken hunderase passer meg? 

Å velge en hund er en av de mest spennende avgjørelsene du kan ta. En hund blir et kjært familiemedlem og en trofast følgesvenn i mange år. Men for å sikre et lykkelig liv for både deg og hunden din, er det avgjørende å velge den riktige rasen. Denne detaljerte guiden skal hjelpe deg med å navigere i hunderasenes mangfoldige verden og finne den perfekte hunden for din livsstil, dine behov og dine preferanser.

Før du velger en rase

Før du lar deg friste av søte valpebilder, er det viktig å ta en grundig vurdering av din livssituasjon og dine evner. Her er noen sentrale spørsmål du bør stille deg selv for å få svar på spørsmålet “hvilken hunderase passer meg”.

Størrelse

Har du nok plass til en hund? En stor hund trenger mer boltreplass både inne og ute, mens en liten hund kan trives i en leilighet.

Hvor aktiv er du? Noen hunderaser krever betydelig mosjon og aktivisering, mens andre er mer tilfredse med kortere turer.

Temperament:

Hvilket temperament ønsker du hos en hund? Ønsker du en energisk og leken kompanjong, en rolig og kjærlig venn, eller en intelligent og arbeidsvillig hund?

Pels og pleie:

Hvor mye tid og energi har du til å bruke på pelspleie? Noen hunderaser krever regelmessig børsting, klipping og bading, mens andre har minimalt behov for pelspleie.

Erfaring

Har du hatt hund før? Noen hunderaser er mer krevende enn andre, og passer derfor best for erfarne hundeeiere.

Familie og andre dyr

Har du barn eller andre dyr i familien? Noen hunderaser er bedre egnet for familier med barn enn andre.

Økonomi

Husk at hunder kan være dyre å ha. Ta høyde for kostnader for mat, veterinærutgifter, forsikring og utstyr.

 Prisen varierer mye mellom raser, men du kan regne med å betale mellom 10 000 og 35 000 kroner dersom du kjøper en hund fra en oppdretter. Velger du å adoptere en hund fra en oppdretter vil  adopsjonskostnaden typisk ligge et sted mellom 3 000 og 6 000 kroner.

Når du har tatt en grundig vurdering av om du faktisk har tid og økonomi til å skaffe deg en hund kan du begynne å se på forskjellige hunderaser.

Her er en detaljert oversikt over noen populære raser, delt inn i kategorier basert på størrelse.

Små hunderaser

 • Chihuahua: Liten, energisk og kjærlig hund. Passer godt for folk som bor i leilighet eller har lite plass. Krever moderat mosjon og pelspleie.
 • Dvergschnauzer: Intelligent og aktiv hund. Krever litt pelspleie, inkludert regelmessig børsting og klipping.
 • Yorkshire terrier: Populær hunderase kjent for sin lange pels. Krever regelmessig pelspleie, inkludert børsting, klipping og bading.
 • Bichon frisé: Liten, hvit hund med krøllete pels. Glad og vennlig hund. Krever regelmessig pelspleie, inkludert børsting og klipping.

Mellomstore hunderaser

 • Cocker spaniel: Energisk og vennlig hund. Liker å være aktiv og trenger regelmessig mosjon. Krever moderat pelspleie, inkludert børsting og klipping.
 • Labrador retriever: Populær familiehund. Glad i å leke og lære. Krever moderat mosjon og pelspleie.
 • Beagle: Nysgjerrig og energisk hund. Liker å gå turer og snuse. Krever moderat mosjon og pelspleie.
 • Puddel: Intelligent hund med krøllete pels. Finnes i tre størrelser: standard, dverg og toy. Krever regelmessig pelspleie, inkludert børsting, klipping og bading.

Store hunderaser

 • Golden retriever: Populær familiehund. Glad i å leke og lære. Krever moderat mosjon og pelspleie.
 • Schäferhund: Intelligent og arbeidsvillig hund. Krever mye mosjon og aktivisering, samt regelmessig pelspleie.
 • Boxer: Energisk og leken hund. Krever moderat mosjon og pelspleie.
 • Norsk elghund: Robust og selvstendig hund. Liker å være ute i naturen. Krever moderat mosjon

Husk at dette bare er et lite utvalg av de mange hunderasene som finnes. Når du stiller deg spørsmålet “hvilken hunderase passer meg” er det viktig å gjøre grundig research på raser som virker interessante for deg. Les bøker, besøk nettsteder, snakk med hundeeiere og veterinærer for å få mer informasjon.

I tillegg til rasens egenskaper, er det også viktig å ta hensyn til følgende:

 • Oppdretter: Velg en ansvarlig oppdretter som tar godt vare på sine hunder.
 • Valp eller voksen hund: En valp krever mer tid og oppmerksomhet, mens en voksen hund ofte er mer rolig og husketren.
 • Adopsjon: Å adoptere en hund fra et hundeasyl er en god måte å gi en hund et nytt hjem på.

Husk at en hund er et livslangt ansvar. Vær sikker på at du er klar for å ta på deg ansvaret for en hund før du skaffer deg en.

Noen nyttige nettsteder for deg som er på jakt etter ny hund

Liknende artikler: