Kjøpe NFT

NFT er et område innen blokkjede-teknologi som har fått svært mye oppmerksomhet i det siste, og mange ønsker å kjøpe NFT. Dette markedet er enda i startfasen og mange har tro på en rivende utvikling de neste årene.

I denne enkle guiden finner du alt du trenger å vite om NTF’er, hva de brukes til og hvordan du kan kjøpe NFT.

Etoro: 78% av retail investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å miste pengene dine.
Cryptoassets er svært flyktige uregulerte investeringsprodukter. Ingen EU-investorbeskttelse.

……

Steg for steg guide til å kjøpe NFT hos eToro

En praktisk måte å kjøpe din første NFT på er å gjøre det via den populære handelsplassen eToro.

Ved å kjøpe Ethereum hos eToro, og senere overføre denne til Metamask, får du muligheten til å kjøpe NFTer hos de største markedsplassene på nett. Dette inkluderer også OpenSea.io, som er den største markedsplassen for kjøp av NFT.

I denne korte guiden viser vi deg hvordan du kan kjøpe NFT via eToro på fem korte steg.

 • Kjøp Ethereum via eToro
 • Last ned Metamask
 • Send Ethereum til Metamask
 • Koble Metamask til en NFT-markedsplass
 • Kjøp NFT
 1. Kjøpe Ethereum på eToro

Kryptoaktiva er uregulert i enkelte EU-land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare.

De fleste NFTer kan kjøpes med Ethereum. Dette kan du enkelt kjøpe hos eToro.

Dersom du ikke allerede har en eToro-konto, kan du enkelt registrere deg ved å bruke denne linken.

Så fort kontoen din er aktivert, og du har satt inn penger er det bare å søke opp Ethereum og velge hvor mye du vil kjøpe.

Når du har kjøpt Ethereum på eToro sin handelsplass, må du overføre den til din egen eToro Wallet. Dette gjør du ved å gå til «Portefølje», velge «Ethereum» og velge «Overfør til lommebok».

 1. Last ned Metamask

Metamask er en kryptolommebok som fungere som et gateway til alt som har med Ethereum og DeFi og gjøre. Dette er også en glimrende lommebok å bruke for å kjøpe NFT.

Metamask er tilgjenglig både som app for iOS og Android, og som en add-on i Firefox og Google Chrome.

Uansett hvilken løsning du velger, må du laste ned walleten fra MetaMask.io, sette opp en lommebok og lagre sikkerhetsfrasen.

 1. Send Ethereum til MetaMask

Du er nå klar til å sende Ethereum til din nye MetaMask-wallet.

First må du åpne eToro-walleten din og velge å sende Ethereum. Deretter kopierer du inn adressen til MetaMask-lommeboken i adressefeltet hos eToro. Deretter er det bare å klikke «Send». Selve overføringen kan ta noen minutter til en time avhengig av trafikken på blokkjeden.

 1. Koble MetaMask til en NFT-markedsplass

Nå er du snart i gang med å kjøpe NFT. Neste skritt er å koble din MetaMask-wallet til en NFT-plattform. I denne guiden har vi valgt den største markedsplassen av dem alle, nemlig OpenSea.

Det første du må gjøre er å navigere deg til høyre hjørne at OpenSea-nettsiden, her trykker du på lommebok-ikonet og velger MetaMask. Du får du spørsmål om du vil koble til din lommebok.

Når lommeboken til koblet til OpenSea kan du begynne å lete deg i en jungel av tusenvis av NFTer. Noen koster noen få kroner, mens andre koster millioner. Felles for alle er at du kjøpe dem ved å bruke Ethereum som du har på MetaMask-walleten din.

Etoro: 68% av retail investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å miste pengene dine.
Cryptoassets er svært flyktige uregulerte investeringsprodukter. Ingen EU-investorbeskyttelse.

Steg for steg guide til å kjøpe NFT hos Binance

Den enkleste måten du kan kjøpe din egen NFT på å registrere deg hos Binance. Binance er verdens største kryptobørs, og har sin egen butikk der du kan kjøpe digital kunst fra noen av de mest anerkjente og hotteste skaperne.

I tillegg til å kjøpe NFT, lar Binance deg handle hundrevis av ulike kryptovalutaer, inkludert Bitcoin og Ethereum. Sistnevnte er også praktisk å eie for å kjøpe NFTer på andre handelsplasser.

 1. Det første du trenger å gjøre for å kjøpe NFT hos Binance er å registrere deg ved å bruke denne linken. Selve registreringsprosessen går relativt raskt og smertefritt, og så fort du har registrert deg er det på tide å sette inn penger for å gjøre deg klar til å kjøpe din første NFT.
 2. Du kan sette inn penger via Visa eller Mastercard, eller ved å overføre kryptovaluta fra en annen wallet eller kryptobørs til Binance.
 3. Når du er klar for å handle dine første digitale kunstverk klikker du deg inn på “NFT” i toppfanen. Da kommer du videre til en oversikt over populære kunstnere og NFT samlinger. Her er det bare å klikke deg inn på den kunstneren/samlingen du synes ser bra ut, og deretter før du se hvilke NFTer som er til salgs.
 4. Du kan velge om du vil kjøpe NFT til fastpris eller gjennom en auksjon, og du ser enkelt hvilke NFTer som selges til hvilken pris, hvor lenge auksjonen pågår og hva du må regne med å betale/by.
 5. I noen tilfeller kan du velge å kjøpe til fastpris, eller vente til auksjonen er over. Dette beror på hva artisten selv har valgt, og hvor mange objekter som er til salgs av samme NFT.
 6. Når du har kjøpt din første NFT kan du oppbevare denne trygt hos Binance, og du kan også legge den ut for salg igjen for å håpe på en høyere pris.

Hva er NFT?

Kort forklart er en NFT en digital eiendel i form av en kode som er lagret på en blokkjede. Eksempler på slike digitale eiendeler kan være kunst, videoer, lyd, gjenstander i videospill og andre typer kreativt arbeid. I prinsippet kan ikke en NFT deles opp, kopieres eller endres, noe som gjør hver NFT helt unik. Hver NFT har også sin helt unike verdi.

Hva står NFT for?

NFT er forkortelsen for  “non-fungible token” som betyr et unikt token. En NFT er et unikt bevis på eierskap over noe som ikke er fysisk, eksempelvis digitale filer. En NFT er en helt unik kode som er beskyttet og lagret på en offentlig tilgjengelig blokkjede.

NFT’er og kryptovaluta

NFT’er har mange ting til felles med kryptovaluta. Mye av den samme teknologien som brukes til kryptovaluta brukes til å generere NFT’er og de lagres på de samme blokkjedene.

På ett punkt er NFT’er imidlertid grunnleggende forskjellig fra kryptovaluta; Mens hver enhet av en kryptovaluta er identisk og har lik verdi, er hver NFT helt unik med ulike egenskaper og forskjellig verdi. Man kan kjøpe eksempelvis 0.005 Bitcoin, men man kan ikke kjøpe en del av en NFT, du må kjøpe en hel NFT.

Hva brukes NFT’er til?

Den siste tiden har det vært mye blest om salg av NFT-kunst, men NFT-teknologi er en fleksibel teknologi med mange bruksområder som vi skal kikke nærmere på.

NFT’er i spill

NFT’er har en relativt lang historie knyttet til spill, og det kan godt være at nettopp du er ute etter å kjøpe NFT for å bruke det til ulike kryptobaserte spill.

Allerede i 2012 ble Colored Coins lansert. Disse unike myntene hadde sitt utspring fra Bitcoin-blokkjeden og regnes som forgjengerne til dagens NFT’er.

I 2015 ble Spells of Genesis utgitt, og dette regnes som det første blokkjedebaserte spillet. Dette spillet ble drevet av Bitcoin NFT-teknologi.

I 2017 ble CryptoKitties, et spill basert på Etherum-blokkjeden utgitt. Dette spillet lot spillerne kjøpe, avle, samle og selge virtuelle unike katter. Spille endte opp med å bli så populært at Ethereum-kjeden fikk store kapasitetsproblemer.

Nylig har selskapet Gamestop, som har vært mye i vinden det siste året, brukt innsamlet kapital til å investere i en ny divisjon som skal drive med utvikling av en NFT-markedsplass hvor brukere kan kjøpe NFT’er knyttet til spill, som for eksempel utrustninger og våpen.

NFT’er og identifikasjon

Identifikasjon er et annet område hvor NFT-teknologi har blitt tatt i bruk. Identifikasjonssystemer som er basert på NFT-teknologi åpner opp for muligheten til å bevise hvem man er digitalt uten at det er nødvendig å dele sensitiv personlig informasjon som for eksempel navn, adresse, ID-dokumenter osv. Slik reduseres risikoen for identifikasjonstyveri betraktelig.

NFT’er og eiendom

I eiendomsbransjen kan NFT’er benyttes for å representere unike fysisk eiendommer. Du kan altså kjøpe NFT som et bevis på at du eier en eiendom. I et slikt system vil eierskap kunne lagres på en offentlig blokkjede og en kjøper vil kunne sjekke på den offentlige blokkjeden om eiendommen virkelig tilhører selgeren, og samtidig se hele historien knyttet til kjøp og salg av den spesifikke eiendommen. Slik kan kjøpere sikre seg mot tukling med registreringen og svindel.

Blokkjedebaserte smartkontrakter åpner også opp for muligheten til å drastisk redusere hvor lang tid administrasjonen knyttet til en transaksjon i eiendomsmarkedet tar.

NFT’er og kunst

Den siste tiden er det NFT’er knyttet til kunst som har fått mest oppmerksomhet, og de fleste ønsker å kjøpe NFT først og fremst for å eie et unikt digitalt kunstverk.

Det finnes NFT-kunst som har blitt solgt for millioner av dollar, og dette har selvfølgelig skapt bølger og overskrifter. I mars 2011 solgte den digitale artisten Beeple et NFT-verk for svimlende 69 millioner dollar. Det finnes selvfølgelig også NFT-kunst for helt vanlige lommebøker. Store deler av kunstmarkedet kommer med stor sannsynlighet til å bli digitalisert i løpet av de nærmeste årene, og her kommer NFT inn som en teknologi med enormt potensial.

Les også vår store guide: Hvordan kjøpe og selge bitcoin

Hvordan kjøpe NFT

Om du ønsker å investere i NFT’er må du først ha kryptovaluta og en digital lommebok. Du må også ha kryptovaluta tilgjengelig i lommeboken.

Å kjøpe NFT’er gjør du med følgende 3 steg:

Du trenger kryptovaluta for å kjøpe NFT’er

For å kunne kjøpe NFT’er trenger du som regel kryptovaluta for å betale såkalte GAS avgifter (gas fees) og selve prisen for NFTen du kjøper..

Hvilken type kryptovaluta du trenger avhenger av hvilken blokkjede NFT-markedsplassen din knyttet til.

Et unntak Markedsplassen Nifty Gateway hvor det er mulig å kjøpe NFT’er direkte med USD. Kryptovaluta får du kjøpt på de store kryptovalutamarkedsplassene som Binance, eller den norske kryptobørsen Firi.

Du må kjøpe NFT på en markedsplass

Etter at du har skaffet deg kryptovaluta, må du finne en markedsplass for NFT’er. Ettersom alle NFT’er er unike, tilbyr de ulike markedsplassene et forskjellig utvalg av NFT’er. Her er en oversikt over den mest populære blokkjedene som støtter NFT’er og populære markedsplasser som er tilknyttet disse:

Ethereum: Binance (anbefales)OpenSea, Foundation, Axie Marketplace, Larva Labs(CryptoPunks),  Rarible, SuperRare, Nifty Gateway, NBA Top Shot Marketplace, Mintable, Nifty Gateway, Axie Infinity,  MakersPlace, KnownOrigin, PlayDapp, Refinable

Binance Smart chain: Binance NFT Marketplace, Refinable, BakerySwap, Treasureland, NFTrade

Theta: Theta Drop

Tron: TronMeebits, Tron NFT Marketplace, Kraftly, TPunks 

Solana: Magiceden, Refinable, Solanart,Solvia, DigitalEyes,  Metaplex, Sollectify, FTX, Solible,

Avalanche: NFTrade, NFT Key,  Snowflake, Kalao, Yeti Swap

Eosio: Atomic Hub NFT Marketplace

Polygon: OpenSea, NFTrade, Refinable, PlayDapp, Treasureland, ZestyMarket, Coinvise

Flow: BloctoBay

Zilliqa: Zilswap

Polkadot: XPOP NFT Marketplace

Tezos: Hic et Nunc, Objkt, TEZOS.ART,  Byteblock, Bazaar, Muralis, MinterPop

Cardano: Tokhun, CNFT

Lagring av NFT

Etter at du har kjøpt en NFT må denne lagres et sted. Denne lagringen består egentlig av to deler:

 • Eierskapsinformasjonen må lagres i form av et kryptografisk token på den blokkjeden som brukes av NFT-markedsplassen som du handler fra.
 • Den andre delen er de øvrige dataene som utgjør den faktiske NFTen, som eksempelvis kan være grafikkfiler, datafiler, lydfiler og til og med fysiske objekter eller en eiendom.

Når du skal lagre din NFT må du ha en digital kryptolommebok som er støtter  NFT’er. Det finnes flere typer digitale lommebøker. Dersom du ønsker en egen kryptolommebok anbefaler vi Trust Wallet, som er Binance sin egen wallet.

Har du kjøpt din NFT på Binance kan du også trygt lagre den der.

Dersom du senere ønsker å selge din NFT, kan du legge den ut på samme markedsplassen som du kjøpte den fra.

Hvorfor skal du kjøpe NFT?

I 2020 opplevde NFT-markedet en vekst som var høyere enn Bitcoin. I dag har dette markedet vokst til å være verdt over 7 milliarder dollar.

Totalmarkedet for samlerobjekter utgjør i dag rundt 370 milliarder dollar. Mye av dette markedet kommer med stor sannsynlighet til å bli digitalisert i løpet av de nærmeste årene. Denne trenden er i tråd med utviklingen i markedet generelt. NFT’er er fremdeles på et tidlig stadie i utviklingen og derfor er det gode sjanser for at dette markedet vil vokse og at prisene vil drives opp.

For noen handler det å investere NFT’er om å ta del i et nytt vekstmarked, mens andre handler NFT’er for å eie noe unikt som man kan bevise at man eier.

Risiko knyttet til NFT’er

Det finnes naturligvis flere risikoer forbundet med å kjøpe NFTs. Her er noen av de viktigste tingene å tenke på:

 • Å plukke hvilke NFT’er som er verdifulle kan være vanskelig ettersom dette er veldig subjektivt.
 • De fleste NFT’er lette å kopiere.
 • NFT’er opptrer i et nytt og relativt uregulert marked, og det eksisterer derfor en viss juridisk usikkerhet rundt NFT-markedet
 • Hacking kan utgjøre en fare i NFT-markedet fordi mange NFT’er fremdeles i stor grad lagres på sentraliserte servere som ligger utenfor blokkjeden de sikres av.
 • Man kan risikere å miste sin NFT hvis markedsplassen der man kjøpte den avsluttes, og serveren der NFTene lagres også stenges ned.
 • Man kan risikere å miste tilgang til sine NFT’er hvis nettadressen til kunstverket flyttes, slik at den ikke stemmer med nettadressen som er lagret på blokkjeden.
 • Svindel forekommer også på NFT-markedsplasser. Eksempelvis kan svindlere selge digitale produkter som de ikke har eierskap til, uten tillatelse fra eieren. Om du investerer i verdifulle NFT’er må du derfor passe på å verifisere identiteten til selgeren før du fullfører transaksjonen. Flere NFT-markedsplasser tilbyr verktøy for dette formålet.

Avsluttende tips til deg som vurderer å kjøpe NFT

NFT’er er en del av en ny og spennende industri som har potensiale for stor vekst innenfor en rekke forretningsområder og stort potensiale for stor profitt. Du må imidlertid tenke på at dette er en ung industri med mange risikoaspekter. Prisene i dette markedet er også kjent for å være volatile, det vil si at verdiutviklingen svinger ekstremt mye.

Du bør aldri investere mer enn du har råd til å tape.

Dersom du ønsker å kjøpe NFT’er tror vi du vil ha glede av å følge denne nye og spennende industrien, så lenge du er klar over at risikoen er høy.

Hvordan kjøpe NFT – vanlige spørsmål

Hva betyr NFT?

NFT står for “non-fungible token”, som betyr et unikt token. Med andre ord er alle tokens helt unike og hvert token har sin egen unike verdi.

Hva brukes NFT’er til?

NFT’er brukes til en rekke ulike formål innenfor områdene identifikasjon, spill, sport, eiendom og kunst. En NFT brukes til å representere eierskap av et objekt som er unikt, som for eksempel et kunstverk, en identitet eller en eiendom.

Hva koster en NFT?

En NFT kan være både billig og dyr. De dyreste NFT’ene går for flere millioner dollar, men du kan også kjøpe billige NFT’er for kun få dollar. Prisen på en NFT kan også utvikle seg over tid, slik at du kan selge dine NFT’er for mer penger enn hva du betale. Motsatt vei kan NFT’er også synke i verdi.

Hva er forskjellen på NFT og kryptovaluta?

Teknisk sett fungerer NFT’er i stor grad på samme måte som kryptovalutaer. Bruksområdene er imidlertid veldig ulike. Mens hver enhet av en kryptovaluta er like og har samme verdi, er hver eneste NFT helt unik med sin egen verdi. NFT’er kan i motsetning til kryptovaluta ikke deles opp. Mens du kan kjøp 0.005 Bitcoin, kan du ikke kjøpe en del av en NFT.

Hvor kan jeg kjøpe NFT’er?

Du må først skaffe deg kryptovaluta. Deretter kan du kjøpe NFT’er på dedikerte markedsplasser. Det finnes mange slike markedsplasser, blant de mest kjente finner du Binance Rarible, Opensea.io,og Foundation.

Hvilke blokkjeder støtter NFT’er?

De viktigste blokkjedene som i dag har støtte for NFT’er er Ethereum, Binance, Theta, Smart chain, Tron, Solana, Avalanche, Eosio, Polygon,  Tezos, Zilliqa, Flow, Polkadot og Cardano

Trenger jeg kryptovaluta for å kjøpe en NFT?

Du må i de aller fleste tilfellene bruke kryptovaluta til å kjøpe NFT’er. Et unntak markedsplassen Nifty Gateway hvor det er mulig å kjøpe NFT’er direkte med USD.