Hvordan lagre Bitcoin på en sikker måte

Stadig flere nordmenn velger å investere i Bitcoin. En av grunnen til dette er at verdien på Bitcoins har økt enormt de siste årene. Når denne artikkelen skrives er én Bitcoin verdt rundt 700 000 norske kroner. Mange ønsker å se Bitcoin som en langvarig investering. I den forbindelse så ønsker man gjerne at de digitale myntene skal oppbevares på en trygg måte.

De fleste som har lest litt om Bitcoin eller kjøpt kryptovaluta har hørt om såkalte ”wallets”. Dette er digitale lommebøker der den digitale valutaen lagres. Det finnes mange forskjellige typer wallets, og fellesnavneren er at lommebøkene lagrer de private nøklene man trenger for å få tilgang til valutaen.

Wallets kan være digitale og lagret på dataen eller på nett, men det er også mulig å ha såkalte papirlommebøker der du ikke har lagret dine Bitcoins digitalt i det hele tatt. Det viktigste med en wallet er at den er sikker og at du sørger for å ha en god backup av den.

Les også: Trezor vs. Ledger – beste hardware wallets

Bitcoins er den moderne versjonen av kontanter, og hver dag er det flere og flere som aksepterer Bitcoin og annen kryptovaluta som betalingsmiddel. Dersom du ønsker å kjøpe Bitcoins kan du lese denne artikkelen som forklarer prosessen steg for steg. Men for deg som allerede har kjøpt er det viktigst å vite hvordan dine digitale mynter kan lagres på en så sikker måte som mulig. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvordan du kan lagre Bitcoin på en sikker måte.

For å være helt presise innledningvis så er det viktig å nevne at man egentlig ikke ”lagrer” Bitcoins noe sted. Det du lagrer er de sikre digitale nøklene som gir deg tilgang til din offentlige Bitcoin-adresse. Det er denne informasjonen som lagres i en wallet eller lommebok.

Wallets kommer i mange ulike former. Hovedtypene av wallets er desktop wallet, mobile wallet, web wallet, paper wallet og hardware wallet.

Mobile wallets

Mobile wallets (eller mobile lommebøker) fungerer på stort sett på samme måte som desktop wallets, men mobile lommebøker er naturligvis mye mer praktisk når du ønsker å sjekke saldoen din på mobiltelefonen mens du er på farten. Mobile wallets gir deg også muligheten til å sende og motta Bitcoin direkte til din mobiltelefon. En mobil lommebok er altså en app som du har på mobiltelefonen din på samme måte som en skrivebordslommebok er et dataprogram som du har på datamaskinen din.

En sikker og populær mobile wallet for å lagre bitcoin og andre kryptovalutaer er Zengo Wallet. Denne walleten er tilgjengelig for både Google Play og Appstore. Zengo Wallet har hatt sikker drift siden 2018 uten noen sikkerhetsinnbrudd, og bruker kryptografi og 3-faktor-autentisering for gjennoppretting. Det er også mulig å kjøpe bitcoin og annen kryptovaluta direkte i appen.

Hardware wallets

Hardware wallets er en av de absolutt tryggeste måtene å lagre Bitcoins på. Hardware wallets er kort forklart et USB-lagringsmedium for Bitcoin. Du overføre dine digitale mynter til en fysisk USB-lommebok og dette gjør det helt trygt for f.eks. hackere. En hardware wallet passer godt for deg som ønsker å lagre en større sum over en lengre periode.

Dessverre er det ikke så mange hardware wallets å velge mellom enda. De best kjente hardware-lommebøkene er Trezor og Ledger. Siden en hardware wallet fort koster noen tusenlapper så passer det best for deg som skal lagre store beløp i Bitcoin og ønsker maksimal sikkerhet.

Trezor wallet

Trezor One Mest prisgunstig og like sikker
494 NOK
  • Two-button pad Clickable
  • USB – A included
  • 1289 Coins & Tokens
Bestill Trezor One

Trezor er en av de mest populære hardware walletene på markedet. Med en Trezor wallet kan du lagre en rekke ulike kryptovalutaer “kaldt”, noe som vil si at passordfrasen til walleten din ikke ligger tilgjengelig på nett, men helt utenfor nettet og utilgjengelig for hackere og andre.

Det finnes to ulike Trezor wallets; Trezor T og Trezor One. Fortskjellen mellom de to at at Trezor T har større minne, og lar deg lagre mange flere kryptovalutaer enn Trezor One, som er en slags lightversjon (men like sikker).

Trezor walletene ligner litt på en stor minnebrikke som du kobler til dataen din via USB. Deretter kan du få tilgang til dine kryptovaluta, og kjøpe, sende, motta og selge direkte via Trezor-appen.

Ledger wallet

Ledger Nano Plus Mest prisgunstig og like sikker
879 NOK
  • Larger screen for ease of use
  • Install up to 100 apps at the same time
  • Certified secure chip (CC EAL5+)
Bestill Ledger Nano Plus

Ledger wallet er en annen svært populær hardware wallet til krypto. Den fungerer på samme måte som Trezor wallet, ved at du lagrer passordfrasen til din kryptowallet “offline”, og på den måten beskytter den mot hackere og andre uvedkommende.

Ledger wallet blir av mange kalt for verdens sikreste wallet, og kommer i to utgaver: Ledger X og Ledger Nano Plus. Ledger X har større minne og kan lagre flere kryptovalutaer enn Ledger Nano Plus, men begge er like sikre.

Både Trezor og Ledger er glimrende alternativer for deg som vil lagre bitcoin og annen kryptovaluta på en sikker måte.

Desktop wallets

Desktop wallet (eller skrivebordslommebok) er en wallet som du lagrer på din egen datamaskin. Det finnes flere ulike typer desktop wallets. De best kjente er Bitcoin Core, MultiBit (for Windows og Mac OS X) og Hive (for Mac OS X).

I tillegg til å kunne sende Bitcoin-transaksjoner i Bitcoin-nettverket, gir desktop wallets deg også muligheten til å lage en egen adresse for å sende og motta Bitcoins samt muligheten til å lagre din private nøkkel på din egen datamaskin.

Mobile wallets

Mobile wallets (eller mobile lommebøker) fungerer på stort sett på samme måte som desktop wallets, men mobile lommebøker er naturligvis mye mer praktisk når du ønsker å sjekke saldoen din på mobiltelefonen mens du er på farten. Mobile wallets gir deg også muligheten til å sende og motta Bitcoin direkte til din mobiltelefon. En mobil lommebok er altså en app som du har på mobiltelefonen din på samme måte som en skrivebordslommebok er et dataprogram som du har på datamaskinen din.

Kjente mobillommebøker for Android-telefoner er Bitcoin Wallet, Mycelium og Blockchain Wallet.

Online wallets

Nettbaserte lommebøker (online wallets) tar deg lagre dine private nøkler online, på en tredjepart sin datamaskin som er koblet til internett. Det finnes mange slike tjenester tilgjengelig, og flere av disse kan også linkes opp mot mobile wallets og desktop wallets.

En fordel med online wallets er at de gir deg tilgang til dine Bitcoins fra hvor som helst i verden så lenge du har tilgang til internett og en nettleser. Online wallets har også en ulempe, og det er at dine Bitcoins ligger lagret hos en tredjepart, noe som f.eks. gjør dem ekstra sårbare for hackeangrep.

Coinbase.com tilbyr en integrert Bitcoinlommebok og markedsplass hvor du kan kjøpe og selge Bitcoin. Coinbase er den største markedsplassen for kjøpe av Bitcoin og får anslagsvis 100 000 – 200 000 nye brukere hver eneste dag.

Blockchain.info er en ren Bitcoin-lommebok som er både svært populær og sikker. Fra lommeboken kan du lagre Bitcoin, samt overføre og motta Bitcoins.

Paper wallets

Den siste muligheten for å lagre Bitcoin på en sikker måte er papirlommebøker (paper wallets). Dette er en populær, billig og sikker måte å lagre Bitcoins på. Det finnes flere tjenester som tilbyr deg å opprette paper wallets. En papirlommebok vil generere en Bitcoin-adresse og et bilde som inneholder to QR-koder. Den ene koden er din offentlige adresse som du kan bruke for å motta Bitcoins. Den andre koden er din private nøkkel, som gir deg tilgang til dine Bitcoins. Fordelen med en paper wallet er at dine private nøkler ikke er lagret digitalt noe sted, og kan derfor ikke hackes eller utsetter for andre cyberangrep.

Er Bitcoin-lommebøker trygge?

Dette beror på hvordan du tar vare på dem. Dine private nøkler er lagret i din lommebok og disse nøklene er den eneste måte å få tilgang til Bitcoin som er lagret i lommeboken. Dersom du mister dine private nøkler så mister du også dine Bitcoins. Wallets er derfor trygge så lenge du ikke gir noen andre tilgang til dine private nøkler eller du mister dem.