Hvordan ta hurtigtest

Hurtigtester for koronavirus har blitt et viktig verktøy i pandemihåndteringen. Disse testene gir rask og pålitelig informasjon om en persons infeksjonsstatus og kan utføres hjemme etter å ha kjøpt dem på apoteket. Her er en trinnvis guide om hvordan du tar en hurtigtest for korona fra apoteket.

Trinn 1: Skaff en hurtigtest

Det første skrittet er å skaffe en hurtigtest for korona. Du kan kjøpe disse testene på apoteket eller på nett, avhengig av tilgjengeligheten i ditt område. Sjekk med lokale apotek eller besøk deres nettsider for informasjon om tilgjengelige merker og priser.

Les ofte stilte spørsmål og svar om hurtigtest hos FHI

Utstyr i pakken

Før du starter testen, må du forstå hva som er inkludert i testpakken. Her er de viktigste komponentene du vil finne:

 • Testpinne: Dette er det essensielle verktøyet for å ta prøven fra nesen.
 • Brikke: Brikken fungerer som et lesested for testresultatet.
 • Testglass med væske: Testglasset inneholder en spesifikk væske som er nødvendig for å utføre testen.
 • Kork med dråpetellertippen: Korken brukes til å forsegle testglasset etter at testen er fullført.
 • Blank kork til testglass: Denne korken fungerer som en beskyttelseshette for testglasset.

Trinn 2: Les bruksanvisningen

Når du har kjøpt hurtigtesten, er det viktig å lese bruksanvisningen grundig. Hver test kan ha litt forskjellige instruksjoner, så det er viktig å forstå prosessen før du begynner.

Trinn 3: Forbered Deg

Før du tar testen, må du sørge for at du har alt du trenger. Dette inkluderer vanligvis:

 • Testsettet: Åpne pakken forsiktig og kontroller at alt utstyret er i god stand og at det ikke er utløpt.
 • Klokke eller tidtaker: Du må overvåke tiden nøyaktig i henhold til bruksanvisningen.
 • Rensekluter eller vask: Vask hendene grundig før du starter testen, og bruk gjerne rensekluter for å tørke av eventuell nese- eller munnsekresjon.

Trinn 4: Slik tar du hurtigtest

Nå som du har identifisert utstyret i pakken, kan du begynne prosessen med å utføre testen. Følg disse trinnene nøye:

 1. Begynn med å pakke ut utstyret fra esken og legg det ut på en ren, flat overflate. Ta ut brikken fra emballasjen og ha den klar til bruk.
 2. Fjern forsiktig aluminiumsfolien fra toppen av røret som inneholder testglasset.
 3. Plasser røret med testglasset i et rørstativ eller på en stabil overflate. Dette vil bidra til å holde alt på plass mens du utfører testen.
 4. Åpne testpinnen og vær klar til å ta prøven.
 5. For å ta prøven, følg disse trinnene nøye:a. Lene hodet litt bakover, eller be personen du tester om å gjøre det samme.b. Vri testpinnen forsiktig mens du fører den inn i neseboret, omtrent to centimeter inn fra kanten av neseboret.c. Roter testpinnen fem ganger mot neseveggen, først i ett nesebor og deretter i det andre.
 6. Etter å ha tatt prøven i nesen, sett testpinnen forsiktig inn i testglasset med væsken. Rør blandingen i ca. 30 sekunder ved å dreie testpinnen rundt fem ganger, samtidig som du klemmer forsiktig på siden av testglasset med pinnen.
 7. Fjern deretter testpinnen forsiktig fra testglasset samtidig som du klemmer på sidene av testglasset for å trekke ut væsken fra testpinnen.
 8. Forsegle testglasset godt ved å sette på korken som henger på testglasset.
 9. Snu testglasset forsiktig og hold det i minst 30 sekunder uten å bevege det.
 10. Forsiktig drypp fire dråper av væsken fra testglasset over på dråpepunktet (det runde feltet) på brikken.
 11. Vent nå i 15-30 minutter før du leser av resultatet. En positiv test vil vise to linjer, mens en negativ test vil vise én linje. Hvis ingen linjer vises, er testen ugyldig, og du må ta en ny test.

Trinn 5: Vent på Resultatet

Etter å ha plassert prøven i testløsningen, må du følge instruksjonene for hvor lenge du skal vente før du leser av resultatet. Dette kan variere, men det tar vanligvis 15-30 minutter.

Trinn 6: Les resultatene

Etter ventetiden, les resultatet som angitt i bruksanvisningen. Resultatene kan være:

 • Negativ: Hvis kontrollinjen er synlig og testlinjen ikke er synlig, er testen negativ. Dette betyr at koronaviruset ikke ble påvist i prøven din.
 • Positiv: Hvis både kontrollinjen og testlinjen er synlige, er testen positiv. Dette indikerer at koronaviruset ble påvist i prøven din, og du må følge retningslinjene fra helsemyndighetene for isolasjon og videre oppfølging.
 • Ugyldig: Hvis kontrollinjen ikke er synlig, er testen ugyldig, og du må kontakte apoteket for veiledning eller utføre en ny test.

Trinn 7: Følg opp en positiv test

Hvis testen er positiv, er det viktig å følge retningslinjene fra helsemyndighetene om isolasjon og videre oppfølging. Du bør også informere nære kontakter slik at de kan ta forholdsregler og eventuelt også teste seg.

Hurtigtester for korona fra apoteket gir deg muligheten til å overvåke din egen helse og beskytte samfunnet. Ved å følge disse enkle trinnene, kan du ta en hurtigtest raskt og enkelt i ditt eget hjem. Husk alltid å følge bruksanvisningen nøye for å sikre nøyaktige resultater og bidra til å kontrollere spredningen av koronaviruset.

FAQ

Hva er en antigen hurtigtest for COVID-19? En antigen hurtigtest for COVID-19 er en diagnostisk test som brukes til å påvise et spesifikt protein fra SARS-CoV-2-viruset i en prøve tatt fra en persons nese eller svelg.

Hvordan utføres en antigen hurtigtest? Testen innebærer å ta en prøve fra nesen eller svelget ved hjelp av en prøvepinne. Denne prøven plasseres deretter i en testvæske som inneholder reagenser for å påvise virusets antigener. Resultatet leses vanligvis av innen 15-30 minutter.

Hva betyr et positivt resultat på en antigen hurtigtest? Et positivt resultat indikerer at antigenet fra SARS-CoV-2-viruset ble påvist i prøven. Dette tyder på en pågående infeksjon med COVID-19.

Hva betyr et negativt resultat på en antigen hurtigtest? Et negativt resultat indikerer at antigenet ikke ble påvist i prøven. Dette betyr ikke nødvendigvis at du ikke har COVID-19, spesielt hvis du har symptomer. Det kan være nødvendig å gjenta testen eller gjennomføre en mer følsom PCR-test.

Er antigen hurtigtester like pålitelige som PCR-tester? Antigen hurtigtester er raskere og enklere å gjennomføre, men de er generelt mindre følsomme enn PCR-tester. PCR-tester anses som gullstandarden for nøyaktighet.

Hvem bør bruke en antigen hurtigtest? Antigen hurtigtester kan være nyttige for å raskt påvise infeksjoner i samfunnet, spesielt der PCR-tester ikke er umiddelbart tilgjengelige. De brukes ofte i screeningsituasjoner, for eksempel ved inngangen til arrangementer eller i skoler.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg får et positivt resultat på en antigen hurtigtest? Hvis du får et positivt resultat, bør du isolere deg selv og kontakte helsemyndighetene for videre veiledning om isolasjon og oppfølging.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg får et negativt resultat på en antigen hurtigtest, men har symptomer på COVID-19? Selv med et negativt resultat, bør du ta kontakt med helsepersonell hvis du har symptomer, spesielt hvis du har vært i nærkontakt med en bekreftet smittet person.

Kan jeg stole på antigen hurtigtestene som jeg kjøper selv? Antigen hurtigtester som er kjøpt selv, kan variere i kvalitet. Det anbefales å bruke tester som er godkjent av lokale helsemyndigheter og å følge bruksanvisningen nøye for pålitelige resultater.

Hvor kan jeg finne mer informasjon om antigen hurtigtester og deres bruk? Du kan finne mer detaljert informasjon om antigen hurtigtester og deres bruk på Folkehelseinstituttets nettside eller ved å kontakte helsemyndighetene i ditt område.