Kjøp bitcoin

Kjøp Bitcoin i Norge eller via utenlandske børser med disse enkle stegene. Å investere i  Bitcoin har blitt mer og mer populært de siste årene. Til tross for at Bitcoin svinger mye i verdi har den langsiktige avkastningen vært svært høy og tidlige investorer har tjent store verdier. 

eToro En sosial handelsplass
Lave gebyrer og stort utvalg

Bruk Visa og Mastercard
 • Enkelt å bruke
 • Sikker og trygg børs
Gå til eToro
Binance Kongen av krypto
Verdens største kryptobørs

Lave avgifter
 • Enkelt å bruke
 • Visa/Mastercard
Gå til Binance

Dette kjennetegner Bitcoin

Bitcoin er en desentralisert og digital valuta som kan kjøpes, selges og byttes direkte, helt uten mellomledd i form av en bank eller andre myndigheter. Alle Bitcoin-transaksjoner registreres i en offentlig balansebok som er tilgjengelig for alle. Dette gjør transaksjoner vanskelige å reversere og vanskelige å forfalske. 

Bitcoin er fullstendig desentralisert, det vil si at Bitcoin ikke støttes av noen regjering eller noen utstedende institusjon, og det er ingenting som garanterer verdien bortsett fra beviset som er bakt inn i roten av koden.

Hva koster en Bitcoin?

Siden den offentlige lanseringen i 2009 har Bitcoin steget dramatisk i verdi. Den gang solgte en Bitcoin mynt for 1500 kroner. 1 Bitcoin-mynt koster i dag omtrent 365 000 kroner. Heldigvis kan du kjøpe en del av en Bitcoin-mynt, slik at du i praksis kan investere det beløpet du vil i Bitcoin. 

kjøp bitcoin kurs

Bitcoin som investeringsobjekt

Bitcoin er svært volatil svinger mye i verdi, det vil si at du kan se store verdiøkninger og verdifall på kort tid. Dette har gjort Bitcoin til et populært investeringsobjekt da disse svingningene gir gode muligheter for å tjene penger når prisen stiger. 

Tilbudet er begrenset til 21 millioner mynter, og derfor forventer mange at prisen bare vil fortsette å stige etter hvert som tiden går. Flere og flere store, institusjonelle investorer har også begynt å behandle Bitcoin som et slags digitalt gull for å sikre seg mot markedsvolatilitet og inflasjon.

Mange har fått en oppfatning om at Bitcoin og andre kryptovalutaer kun er spekulative investeringsobjekter uten noen underliggende fundamenter.

Dette er feil. Mange av de mest populære kryptovalutaene er knyttet til prosjekter og teknologier som får stadig større anvendelse innenfor en rekke sektorer som finans, spill, apputvikling, helsetjenester, kryptering, boligsektoren og mange flere. Blokkjedeteknologien som ligger bak Bitcoin har kommet for å bli. 

Hvordan fungerer Bitcoin mining?

Bitcoin-mining er kort fortalt prosessen med utvinning eller utgraving av nye bitcoins fra blokkjeden. Det lages altså nye Bitcoin. Da Bitcoin ble utviklet i 2009 var det på forhånd bestemt at det skulle være totalt 21 millioner bitcoins. Noen av disse 21 millioner myntene ligger fremdeles «fastlåst» på blokkjeden og venter på å bli «gravd ut». Dette gjøres ved hjelp av kraftige datamaskiner som løser matematiske gåter eller som bekrefter transaksjoner.

Mining, eller «gruvedrift» som det heter på norsk, har lenge vært populært og mange har investert enorme pengebeløp for å drive med denne formen for gruvedrift.

Hvordan betale med Bitcoin?

Bitcoin er foreløpig ikke veldig utbredt som betalingsmiddel. Det finnes kun ett land i verden som godtar Bitcoin som offisielt betalingsmiddel, og det er det sør-amerikanske landet El Salvador. Det finnes imidlertid enkelte større selskaper, for eksempel Microsoft og Paypal, som godtar Bitcoin som betalingsmiddel. Flere selskaper er på vei. 

Kryptolommebøker kan man lagre på mobilen, og man vil i prinsippet kunne sende Bitcoin og andre kryptovalutaer som betaling for en vare eller tjeneste nesten på samme måte som man betaler med VIPPS. 

Kjøp Bitcoin

Dersom du ønsker å gå til kjøp av Bitcoin, finnes det en rekke muligheter. Vi skal gjennomgå de mest vanlige metodene for å kjøpe Bitcoin:

 • Kjøp Bitcoin med bankID
 • Kjøp Bitcoin med Vipps
 • Kjøp Bitcoin med Visa / Mastercard
 • Kjøp Bitcoin med bankoverføring
 • Kjøp Bitcoin med andre kryptovalutaer

Kjøp Bitcoin i Norge med BankID

I Norge finnes det noen få kryptohandlere som lar deg kjøpe Bitcoin med BankID. Du kan for eksempel bruke en plattform som heter Firi (tidligere MiraiEx). Det finnes en rekke både norske og internasjonale børser hvor man kan kjøpe og selge Bitcoin og andre kryptovalutaer. Mange opplever det som tryggere å handle på en norsk handelsplattform.

Kjøp Bitcoin hos Firi

Et eksempel på en norsk handelsplattform er selskapet Firi. Bak Firi står Mirai Technologies AS som har hentet over 100 millioner i crowdfunding fra flere investorer. Slik kjøper du Bitcoin hos Firi: 

 1. Registrer deg hos Firi med denne lenken. Da får du også en velkomstbonus på 200 kroner. Du kan enten bruke e-post eller Vipps for og bli medlem.
 2. Etter at du har blitt registrert som kunde hos Firi (som vanligvis tar noen minutter) kan du begynne og handle Bitcoin og andre typer kryptovaluta.
 3. Du kan overføre penger direkte fra bankkontoen din til Firi, og omvendt. Firi gir deg også muligheten til å opprette en egen sparekonto med faste trekk fra banken din, slik at du kan spare jevnlig i Bitcoin.

Kjøp Bitcoin med Vipps

I Norge finnes det i dag ingen muligheter til og kjøpe Bitcoin direkte med Vipps, men det finnes alternativer. Du kan opprette en bruker på Firi med Vipps. 

Slik gjør du det:

 1. Gå til Firi sitt nettsted og trykk “kom i gang” eller opprett bruker direkte via denne lenken
 2. Registrer med Vipps.
 3. For å laste ned appen scanner du bare QR-koden på siden. 

Registreringen tar under 2 minutter. Etter at du har registrert deg på Firi med Vipps, kan du gjøre innskudd på plattformen og kjøpe Bitcoin. 

Kjøp Bitcoin med Visa og Mastercard

Dersom du ønsker å kjøpe Bitcoin direkte med Visa og Mastercard må du bruke en utenlandsk børs. Det er nemlig for øyeblikket ingen norske handelsplattformer som godtar Visa som betalingsmåte for Bitcoin. 

Vi kan imidlertid anbefale en plattform som heter eToro. Her finner du blant annet informasjon på norsk. eToro er en av verdens mest populære handelsplattformer som har vært ledende i markedet i flere år. 

Slik kjøper du Bitcoin på eToro:

 1. Bruk denne lenken for å registrere deg
 2. Når du er inne på eToro sin nettside, trykker du på “Bli med nå”.
 3. Registrer deg med brukernavn, epost og passord eller bruk Facebook eller Google til å logge deg inn
 4. Hos eToro kreves det at du verifiserer din informasjon og identitet for å forhindre svindel. Du blir bedt om å  fylle inn ditt nasjonale ID-nummer (passnummer) og svare på noen spørsmål relatert til investeringsaktivitet. 
 5. Etter at du har registrert deg må du sette inn penger. Du kan bruke flere betalingsmetoder, blant annet via bankoverføring. Du kan også betale med Visa, Mastercard, via Paypal eller andre betalingsmetoder.

Om eToro

eToro er en stor og populær børs som tilbyr handel med Bitcoin, andre kryptovalutaer, aksjer og flere andre handelsinstrumenter. eToro er som en sosial plattform. Du kan kjøpe bitcoin med visa kort, paypal eller mastercard hos eToro.

eToro er en sosial handelsplass noe som vil si at du kan kopiere andre suksessfulle tradere sine porteføljer og diskutere ulike handelsstrategier. Videre tilbyr eToro en rekke smarte handelsverktøy som for eksempel tekniske analyser og kurser i sanntid. Plattformen er også kjnet for sin brukervennlighet og passer både for erfarne investorer og nybegynnere.  

Kjøpe Bitcoin med bankoverføring

De fleste børsene, inkludert Firi og eToro, aksepterer kjøp av Bitcoin via bankoverføring. Den største fordelen med bankoverføring er at du unngår høye gebyrer. Det er heller ikke er noen maksgrense på hvor mye du kan overføre, med mindre du og banken har en egen avtale.

Når du kjøper Bitcoin med bankoverføring betaler du lavere gebyrer, men overføringen tar vesentlig lengre tid sammenlignet med Visa og Paypal. 

Antall dager overføringen tar varierer. Overfører du til en norsk aktør tar det som regel 1 virkedag. Ved overførsel til en utenlandsk børs vil overføringen ta litt lengre tid avhengig av hvor den utenlandske børsen er lokalisert.

Kjøp Bitcoin med andre kryptovalutaer

Dersom du eier andre typer kryptovalutaer kan du veksle disse til Bitcoin. Dette kan som regel gjøres via den børsen du kjøpte dine kryptovalutaer eller via din kryptolommebok. 

Bør du gå til kjøpe Bitcoin i 2022?

Det er ingen tvil om at Bitcoin kan være et godt investeringsobjekt, men før du investerer pengene dine bør du tenke litt over hva som er formålet med investeringen. 

Tidshorisont

Har du tenkt å selge om kort tid for å tjene kortsiktig avkastning eller er planen å beholde investeringen over flere år? Siden Bitcoin og andre kryptovalutaer svinger mye i verdi, finnes det også muligheter for å daytrade disse midlene, altså kjøpe og selge innenfor bare timer eller minutter. 

Prishistorikk og framtidsutsikter

Siden den offentlige lanseringen i 2009 har Bitcoin steget dramatisk i verdi. For bare få år siden solgte en Bitcoin mynt for 1500 kroner. I november 2021 nådde Bitcoin en topp med en verdi på over 650 000 kroner. Tidlige investorer har altså hatt en vanvittig avkastning. Etter den siste toppen har verdien falt mye og en Bitcoin er nå verdt ca 366 000 kroner, altså nesten en halvering av prisen. Den siste oppturen og nedturen er ikke unik, Bitcoin har gjennom sin korte historie hatt flere tilsvarende topper og bunner og det antas at flere bratte oppturer og nedturer vil komme. 

Hvor veien videre går er det ingen som med sikkerhet kan si, men mange analytikere og eksperter har god tro på Bitcoin på lang sikt. Grunnen er at flere og flere store og institusjonelle investorer handler mer og mer i Bitcoin og at mynten får stadig flere bruksområder og adopsjon. Antallet Bitcoin er også begrenset slik at det vil oppstå knapphet. Alle disse faktorene kan være med å drive prisen opp på lang sikt. På den annen side kan faktorer som geopolitisk uro, rentehevinger og forbud og restriksjoner være med på å drive investorer bort fra Bitcoin og andre kryptovaluta, spesielt på kort sikt.  

Det anbefales ikke å satse alle dine sparepenger på Bitcoin. Kjøp av Bitcoin og andre kryptovalutaer er forbundet med høy risiko. Derfor bør du ikke investere mer enn du har råd til å tape. Det er imidlertid ikke noe i veien for å krydre din portefølje med Bitcoin og noen andre kryptovalutaer. Dette kan gi deg god avkastning både på kortere og lengre sikt. 

Hvordan selge og overføre bitcoin til norsk konto?

Når du tidspunktet har kommet for at du ønsker å selge dine Bitcoin, gjør du det enkelt på den samme børsen som du kjøpte dine Bitcoin, eller på en annen børs dersom du overfører fra din kryptolommebok. Selve salgsprosessen er unnagjort med et par tastetrykk og du har pengene tilgjengelig på din investeringskonto umiddelbart. Deretter kan du enten re-investere eller overføre pengene til din norske bankkonto:

Slik selger og overfører du Bitcoin:

 1. Logg inn på din kryptobørs
 2. Gå til beholdningen din av Bitcoin
 3. Velg antall eller summen du vil selge for og trykk “selg”. Du vil få salgssummen på din investeringskonto nesten umiddelbart.
 4. Klikk «Uttak» på konto balansen din
 5. Dersom opplysningene ikke allerede ligger inne, må du fylle inn bankkontonummer med tilhørende IBAN, Swift og Navn.

Hva koster kjøp av Bitcoin? 

Mange handelsplattformer belaster et gebyr ved kjøp eller salg av Bitcoin. Dette gebyret kan være en fast sum per transaksjon eller som en prosentandel av beløpet som det handles for. Dette gebyret kalles for kurtasje. Når du skal handle med Bitcoin bør du velge en børs som har lavest mulig kurtasje. Gebyrene spiser nemlig av avkastningen din, spesielt dersom du utfører transaksjoner hyppig. eToro er en børs som har lave gebyrer sammenlignet med andre børser. 

Alternativer til kjøp av Bitcoin

Dersom du lurer på å investere i alternativer til Bitcoin kan du prøve deg på andre kryptovalutaer. Det finnes mange kryptovalutaer, faktisk flere tusen, som du kan investere i. Når du velger hvilke kryptovalutaer du skal kjøpe, bør du imidlertid gå for de større og mer kjente prosjektene som er godt kjent i markedet. Disse er ofte knyttet til konkrete prosjekter og teknologier som har en fundamental nytteverdi innenfor en eller flere bransjer. Eksempler på slike valutaer er Ethereum – ETH (plattform for utviklere), Decentraland – MANA (metavers), The Sandbox – SAND (spill og metaverse), Ripple – XRP (transaksjoner for bedrifter), Cardano – ADA (smarte kontrakter) og mange flere. Gjør undersøkelser og bruk flere kilder før du begynner å investere i nye kryptovalutaer. 

Må man betale skatt på Bitcoin?

Ja, du må betale skatt på gevinster knyttet til kjøp og salg med Bitcoin. Også aktiviteter som mining (utvinning), staking (renter), vervebonuser og andre inntekter knyttet til Bitcoin og andre kryptovalutaer må skattes av. Hovedregelen er at det skal beregnes kapitalgevinst på hver enkelt transaksjon. Summen av kapitalgevinstene skal opplyses til skattemyndighetene via skattemeldingen. 

Comparison Feed Generator