26/06/2023

Kjøp og selg Bitcoin

Hvis du skal kjøpe bitcoin er det mange måter du kan gjøre dette på. Det enkleste er å bruke en av de store bitcoin-børsene. Dette kan enten være norske børser, som Firi, eller store internasjonale børser som Binance og eToro.

Binance Verdens største kryptobørs
Lave gebyrer og stort utvalg

Bruk Visa og Mastercard
 • Enkelt å bruke
 • Betal med Visa og Mastercard
 • Sikker og trygg børs
Gå til Binance

Bitcoins og annen kryptovaluta er virkelig i vinden om dagen. Hver dag skriver avisene og andre medier om dette fenomenet som på kort tid har tatt finansverden med storm.

Dersom du har klikket deg inn på denne siden er du sannsynligvis nysgjerrig på hva Bitcoin er for noe, og du har kanskje også lyst til å lære om hvordan du kan kjøpe og selge bitcoin.

Forhåpentligvis blir du noe klokere etter å ha lest denne artikkelen, og vi skal hjelpe deg i gang så godt vi kan.

Bitcoin ble opprinnelig introdusert i 2007 av en mystisk person ved navn Satoshi Nakamoto. Ingen vet helt sikkert hvem denne personen er, og om det i det hele tatt er en person. Kanskje er det et psedonym for en gruppe mennesker som skapte bitcoin.

I 2009 kunne folk for første gang kjøpe bitcoin eller ”mine” etter bitcoins på nettet. Bitcoins er nemlig konstruert slik at det er mulig å grave etter bitcoins på nettet på samme måte som man graver etter gull i det virkelig liv. I dag er slik ”mining” imidlertid en så komplisert affære at de aller fleste velger å kjøpe bitcoins i stedet.

Kjøpe Bitcoin med Vipps hos norsk kryptobørs

Firi (tidligere Miraiex) er en norsk kryptobørs der du kan kjøpe Bitcoin og andre kryptovalutaer.

En stor fordel med å bruke Firi når du skal kjøpe Bitcoin i Norge er at trygt og rask kan registrere deg ved å bruke BankID.

Bak kryptobørsen Firi står det norske selskapet Mirai Technologies AS, og Firi betyr fyrtårn på norrønt.

Firi (MiraiEx) er registrert hos Finanstilsynet som tjenestetilbyder for veksling og oppbevaring av virtuell valuta. Selskapets mål er å gjøre det like enkelt å kjøpe Bitcoin og annen kryptovaluta som å kjøpe aksjer og fond.

Registreringsprosessen hos Firi er veldig enkel, og består av følgende steg:

 1. Registrer deg ved å bruke denne lenken. Da får du samtidig inntil 200 kroner i kryptovalutabonus som ny kunde, og 55 kroner gratis som du kan kjøpe bitcoin for. Du registrerer deg enten med Vipps eller e-post, og det hele går på kun noen sekunder.
 2. Så fort du er registrert identifiserer du deg trygt og enkelt med BankID, og så fort dette er gjort kan du begynne å kjøpe Bitcoin og annen kryptovaluta.
 3. Du overfører penger til kontoen din direkte fra banken din, eller du kan overføre Bitcoin fra en annen Bitcoin-lommebok til lommeboken din hos Firi. Det er også mulig å kjøpe Bitcoin direkte med Vipps, VIsa eller Mastercard hos Firi.
 4. Hos Firi kan du kjøpe Bitcoin, BNB, Polkadot, USDC, Cardano, Litecoin, XRP, Ethereum og DAI.

Bruk Vipps for å kjøpe Bitcoin hos norske NBX

En annen norsk handelsplass der du kan kjøpe bitcoin i Norge er NBX (Norwegian Block Exchange).

NBX har lisens fra Finanstilsynet, og tar deg kjøpe bitcoin direkte fra din norske bankkonto. NBX ble grunnlagt av Bjørn Kjos, som også står ban flyselskapet Norwegian og bank Norwegian.

NBX er veldig konkurransedyktige i priser, og gir deg som vil kjøpe bitcoin alltid de beste kursene på markedet.

Du kan også lagre dine bitcoin trygt hos NBX, eller overføre dem til en egen bitcoin wallet. NBX har inngått et samarbeid med Legder Vault Solution, noe som betyr at de bruker Ledger sin sikre teknologi for å lagre bitcoin som du kjøper hos dem.

Storhandlere vil også sette pris på NBX sin OTC-desk, der du kan handle de fleste kryptovalutaer for større pengebeløp.

Bruker du denne lenken for å registrere deg hos NBX får du også 50 kroner når du har verifisert brukeren din. Det gjør du enkelt med BankID eller BankID for mobil. NBX har også sitt eget verveprogram der du kan tjene penger på å verve vennene dine.

Slik kjøper du bitcoin hos NBX:

 1. Registrerer deg som kunde ved å bruke denne linken.
 2. Verifiser brukeren din raskt og enkelt ved å bruke BankID eller BankID for mobil. Du får 50 kroner i bitcoin når du har verifisert deg.
 3. Koble sammen NBX med din norske bankkonto via Neonomics.
 4. Begynn å kjøpe bitcoin fra en trygg norsk børs direkte fra bankkontoen din.

Les også: Hvordan bli rik? 8 tips for å oppnå økonomisk suksess

Kjøpe Bitcoin hos verdens største kryptobørs

Kryptoaktiva er uregulert i enkelte EU-land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare.

En annen svært populær kryptobørs som har deg kjøpe bitcoin er Binance.

Binance er verdens største handelsplass for kryptovaluta

Binance lar deg kjøpe bitcoin og en rekke andre kryptovalutaer med Visa og Mastercard.

Binance er et smart valg for å kjøpe Bitcoin av flere grunner. For det første er Binance en av verdens største og mest anerkjente kryptobørser, og har et godt rykte i markedet. Plattformen har avanserte sikkerhetstiltak, som tofaktorautentisering og kaldlagring av brukernes midler, noe som gjør det trygt å handle der. Binance tilbyr også et bredt utvalg av handelspar og likviditet, slik at brukerne kan handle Bitcoin med letthet. Videre gir Binance lavere gebyrer sammenlignet med mange andre børser, noe som gjør det økonomisk gunstig å handle Bitcoin der.

Slik går du frem for å kjøpe bitcoin på Binance:

 1. Det første du må gjøre for å kunne kjøpe bitcoin hos Binance, er å registrere deg ved å benytte deg av denne lenkenhttps://accounts.binance.com/en/register?ref=11882306. Registreringsprosessen er rask, og du vil på kort tid kunne gå i gang med å kjøpe bitcoin hos en av verdens mest populære handelsplasser.
 2. Når du har registrert deg må du sette inn penger hos Binance. Dette gjør du med f.eks. Visa eller Mastercard.
 3. Du trenger ikke å verifisere identiteten din for å begynne å kjøpe bitcoin, men når du skal ta ut penger fra din BInance-konto må du verifisere deg. Dette gjør du ved å sende inn kopi av pass eller førerkort.
 4. Når du har fylt på kontoen din kan du begynne å kjøpe bitcoin og annen kryptovaluta hos Binance.

Handle Bitcoin som CFD

Dersom du er interessert i å handle Bitcoin raskt, men ikke orker stresset med å eie ekte kryptomynter, er et godt alternativ å handle Bitcoin som CFDer. På handelsplassen Plus500 har du muligheten til dette.

Når du handler Bitcoin som CFDer (Contract for Difference), eier du ikke valutaen du handler, men CDFer som følger kursen på Bitcoin. Derfor får du, på samme måte som å eie ekte Bitcoin, ta del i prisstigning eller prisnedgang i Bitcoin-kursen.

Skilling er rettet mot norske brukere, og tilbyr blant annet trygg og enkel registrering med BankID.

For å kunne handle Bitcoin som CFDer, må du først registrere en konto hos Plus500. 82% av CFD-kontoer innen detaljhandelen taper penger.

Registreringsprosessen er trygg og brukervennlig, og når du er registrert vil du kunne begynne å vhandle Bitcoin med VISA eller Mastercard.

Bitcoin CFDer er perfekt for deg som er mer opptatt å ta del i prisstigningen på denne populære kryptovalutaen, enn å faktisk eie Bitcoin.

Slik kjøper og selger du Bitcoin

Verdien av bitcoins har steget enormt mye siden lanseringen i 2007. I begynnelsen kunne man kjøpe 1 bitcoin for kun noen få dollar. I dag er 1 bitcoin verdt over 60 000 dollar. Satt du med 100 bitcoins i 2009 og beholdt dem frem til i dag, ville du altså blitt noen millioner kroner rikere. Stigningen i bitcoinverdi har imidlertid ikke gått smertefritt, og som alle andre finansprodukter med rask verdiøkning, har det til tider vært bobletendelser. Verdien av bitcoin har derfor til tider sunket mye, og mange har også tapt penger på spekulasjon i bitoins dersom de har kommet inn i markedet på feil tidspunkt. Det er altså ikke uten risiko å investere i bitcoins for å tjene penger, og hvordan verdien av bitcoins kommer til å være i fremtiden er det ingen som vet sikkert.

For deg som ønsker å kjøpe og selge bitcoins er mulighetene mange. Under får du en steg-for-steg guide til hvordan du kan kjøpe og selge bitcoin hos den store kryptobørsen Coinbase.

 1. Det første du må gjøre er å gå til Coinbase.com, som er en av de største ”børsene” for kjøp og salg av bitcoins. Når du registrerer deg hos Coinbase må du laste opp kopi av pass eller førerkort. Dette gjør du enkelt fra din mobil, men det kan være du må bruke noen forsøk på å få bildet godkjent, siden kravet er at bildet er klart og tydelig. Går det ikke første gangen er det bare å forsøke igjen til det fungerer.
 2. Når kontoen din hos Coinbase er validert kan du begynne å kjøpe bitcoins for første gang. Du taster inn hvor mange bitcoins du ønsker å kjøpe i euro eller dollar og betaler med VISA eller Mastercard. Etter at du har kjøpt dine første bitcoins vil du se dem i din lommebok hos Coinbase, som heter BTC Wallet.
 3. Det neste du bør gjøre er å opprette en bitcoin-lommebok. Dette er en digital lommebok som gjør at du sende bitcoins og ta imot bitcoins. Lommeboken gir deg en digital adresse som personer som skal overføre bitcoins til deg kan bruke. Adressen består av tall og bokstaver, og man trenger bare adressen for å kjøpe og selge bitcoins. For å opprette din bitcoin-lommebok går du til Blockchain.info/wallet. Her registrerer du deg for å prøve en ny lommebok, og når du har registrert deg bør du klikke på ”Security Center” og gå gjennom sikkerhetstiltakene der. Dette gjør bitcoin-lommeboken sikker, slik at du ikke risikerer å miste tilgangen til lommeboken.
 4. For å overføre dine bitcoins til lommeboken du opprettet på Blockchain.info klikker du på ”Send/Request” og taster inn bitcoin-adressen til lommboken som du finner ved å klikke ”Recieve”, og limer inn denne i Coinbase. Deretter klikker du ”Send Funds” for å bekrefte overføringen. Umiddelbart etter at du har gjort dette vil du se at dine bitcoins er overført til lommeboken din på Blockchain.org, men det kan gå noe tid før nettverket faktisk har verifisert transaksjonen.

Selv om det ikke er noe i veien med å beholde dine bitcoins i lommeboken hos Coinbase, anbefaler vi alltid at du overfører disse til lommeboken på Blockchain.info. Dette er din egen personlige lommebok som du har full kontroll over så sant du har fulgt sikkerhetstiltakene vi skrev om i steg 1. Det er tryggere å ha dine bitcoins i din personlige lommebok hos Blockchain.info enn hos en tredjepart.

Bitcoin er en volatil valuta, og du medfører risiko for tap. Du bør aldri investere mer enn du har råd til å tape.

Hva er bitcoin?

Bitcoin var ikke godt kjent blant folk før mediene begynte å dekke et skjult markedsplass på nettet som het ”Silk Road”. Her fungerte bitcoin som betalingsmiddel for kjøp og salg av diverse ulovlige varer. Grunnen til at nettopp bitcoin ble benyttet som betalingsmiddel var at dette var en måte å betale på som var 100 % anonymt. I starten ble bitcoin derfor knyttet til ulovlige aktiviteter, og fikk et ufortjent dårlig rykte.

I dag er bitcoin for lengt etablert som en praktisk alternativ valuta på nettet. Teknologien bak bitcoin har vist seg å være både sikker og avansert, og millioner over hele verden har flokket seg rundt dette alternative betalingsmiddelet, som er helt desentralisert og dermed ikke kan kontrolleres av finansinstitusjonene. Bitcoin har også blitt gjenstand for spekulasjon, siden prisen på bitcoins har vokst eksepsjonelt siden det først ble lansert. Det er derfor veldig enkelt å finne trygge steder å kjøpe og selge bitcoins i dag.

bitcoin chart

Selv om bitcoin er et desentralisert betalingsmiddel som ikke kontrolleres av bankene, har flere storbanker fått øynene opp for bitcoins. Storbanker som Citigroup, J.P Morgan Chase og over 40 andre storbanker samarbeider nå om å implementere teknologien bak bitcoin også i det regulerte finansmakedet.

Bitcoin blir stadig mer populært som betalingsmiddel, og i Norge er det nå flere nettbutikker som tilbyr betaling med bitcoins. Det er også satt opp en bitcoin-minibank i Oslo sentrum der du kan både kjøpe og selge bitcoins. I fremtiden regner man med at også mange fysiske butikker vil implementere bitcoin som betalingsløsning i Norge – dette er allerede stort i USA.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal kjøpe Bitcoin?

Det viktigste du bør tenke på når du skal kjøpe bitcoin er at kryptvaluta er et finansielt produkt med til dels store svigninger. Det er derfor veldig viktig at du ikke handler med penger du ikke har råd til å tape.

Samtidig er det viktig at du finner en aktør å kjøpe bitcoin fra som du føler seg trygg på. Forhåpentligvis gir våre guider til de største aktørene innen handel med kryptovaluta over deg et godt utgangspunkt for trygge kjøp og salg av bitcoin.

per i dag er det ingen norske banker som lar deg kjøpe bitcoin. Det norske meglerhuset Nordnet har imidlertid et produkt som heter Bitcoin XTB. Produktet er en EFT (børsnotert fond) som lar deg eksponere deg mot kursutviklingen på bitcoin. Men husk at om du investerer i et fond så kjøper du ikke faktiske bitcoins.

De handelsplassene vi har listet opp i vår guide er imidlertid trygge steder å både kjøpt bitcoin og handle bitcoin som CDF (contract for difference).

I den siste tiden har vi sett en rekke bitcoin-prosjekter som virker for godt til å være sant. Det er liten tvil om at bitoin og annen kryptovaluta er et yndet instrument for svindlere som ønsker å lure godtroende nordmenn.

Dersom du får en e-post med et tilbud om å investere i bitcoin som virker for godt til å være sant, så burde varsellampene blinke. Ønsker du å investere i bitcoin og annen kryptovaluta bør du derfor kun kjøpe dette fra anerkjente handelsplasser.

Vi fraråder deg å kjøpe bitcoin hos aktører som virker tvilsomme. Gjør gjerne et enkelt Google-søk for å finne ut om nettstedet du vurderer å kjøpe bitcoin fra er seriøst eller ikke. Dette er en billig forsikring som tar kort tid, og som umiddelbart vil ansløre svindelnettsteder.

Dersom du følger noen enkle forhåndsregler, og handler fra børsene og handelsplassene vi anbefaler, er det helt trygt kjøpe bitcoin. Dersom du i tillegg sørger for å lagre dine digitale mynter på en sikker måte så er det lite som kan gå galt.

Er det mulig å kjøpe Bitcoin med Vipps?

Ja! Det er både mulig og enkelt å kjøpe Bitcoin med Vipps. Flere norske børser lar deg gjøre dette. Vi anbefaler de norske børsene Firi og NBX, der du kan registrere deg med Vipps og kjøpe Bitcoin og en rekke andre valutaer med Vipps.

Hvor kan jeg kjøpe Bitcoin med ApplePay?

Dersom du ønsker å kjøpe Bitcoin med ApplePay, så er dette mulig hos flere norske børser. Vi anbefaler at du bruker Firi, som tilbyr deg enkelt og trygt kjøp av en rekke kryptovalutaer med ApplePay.

Bør du fortsatt kjøpe Bitcoin i 2023?

Mange av våre lesere lurer på om man fortsatt bør kjøpe Bitcoin i 2023, og under finner du fem grunner hvorfor Bitcoin fortsatt kan være en god investering.

Selv om 2022 ble et turbulent år for Bitcoin har Bitcoin hatt en eventyrlig økning siden kryptovalutaen for første gang så dagens lys. Bare i 2017 satt Bitcoin-investorer igjen med en verdiøkning på 1350 % med en ”all time high” der Bitcoin var verdt over 20 000 dollar i desember. I 2018 var imidlertid bildet et annet. Bitcoin mistet 70 % av sin verdi. I 2021 har imidlertid Bitcoin nådd nye rekorder, og kursen er høyere enn den noen sinne har vært tidligere.

Det er vanskelig å si noe om fremtiden til Bitcoin, selv om mange mener at den ser lys ut.

 1. Stadig flere bruker Bitcoin: Selv om Bitcoin har mistet mye av sin verdi er det stadig flere som bruker Bitcoin verden over. Undersøkelser viser at antall Bitcoin-wallets som er opprettet har steget fra 22 millioner til 32 millioner de siste tolv månedene, noe som viser at interessen fra Bitcoin er større en noensinne. At stadig flere mennesker kjøper og eier Bitcoin tyder på økt interesse for Bitcoin og kryptovaluta.
 2. Bitcoin blir stadig mer regulert: Man skulle kanskje ikke tro at økt regulering av Bitcoin er en god ting, men dette er faktisk feil. Regulering av Bitcoin vil være med på å gjøre kryptovalutaen mer akseptert av verdenssamfunnet, både banker, myndigheter og brukere. En mer regulert valuta vil øke troverdigheten til Bitcoin, noe som er bra.
 3. Wall Street elsker kryptovaluta: I fjor offentliggjorde Nasdaq planer om å lansere ulike investeringsmuligheter i kryptovaluta. Dette vil føre til at stadig flere meglerhus på Wall Street investerer i Bitcoin og annen kryptovaluta, noe som kan bidra ti å gjøre Bitcoin mer troverdig og anerkjent
 4. Teknologien bak Bitcoin er fortsatt innovativ: Teknologien bak Bitcoin – blokkjedeteknologi – er en meget innovativ som mange store banker og andre handelsinstitusjoner nå begynner å ta i bruk selv. Bitcoin er kongen av blokkjedeteknologien, og denne teknologien kommer ikke til å forsvinne.
 5. Bitcoin har alltid steget til nye høyder etter kraftig kursfall, slik den også har gjort i 2021. Prisfallet vi så i 2018 var ingen unik hendelse i Bitcoin sitt liv, det har bare ikke være like mye medieoppmerksomhet rundt tidligere kursfall. Historiske data støtter at Bitcoin kommer til å sette stadig nye rekorder, og at “all time high” i 2022 kun er begynnelsen.

Les også vår guide til å kjøpe og selge ethereum

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings