21/04/2024

Kjøp og selg Bitcoin

Hvis du skal kjøpe bitcoin er det mange måter du kan gjøre dette på. Det enkleste er å bruke en av de store bitcoin-børsene. Dette kan enten være norske børser, som Firi, eller store internasjonale børser som Binance og Coinbase.

Binance Verdens største kryptobørs
Lave gebyrer og stort utvalg

Bruk Visa og Mastercard
 • Enkelt å bruke
 • Betal med Visa og Mastercard
 • Sikker og trygg børs
Gå til Binance

Bitcoin og annen kryptovaluta er virkelig i vinden om dagen. Hver dag skriver avisene og andre medier om dette fenomenet som på kort tid har tatt finansverden med storm.

Dersom du har klikket deg inn på denne siden er du sannsynligvis nysgjerrig på hva Bitcoin er for noe, og du har kanskje også lyst til å lære om hvordan du kan kjøpe og selge bitcoin.

Forhåpentligvis blir du noe klokere etter å ha lest denne artikkelen, og vi skal hjelpe deg i gang så godt vi kan.

Hvordan kjøpe Bitcoin i Norge

Slik går du frem for å kjøpe bitcoin på en trygg og sikker måte i Norge.

1. Velg en trygg og pålitelig kryptobørs:

Det finnes mange kryptobørser tilgjengelig, men det er viktig å velge en som er trygg og pålitelig. Vi anbefaler følgende norske børser:

 • Firi: En norsk børs med lisens fra Finanstilsynet. 
 • NBX: En norsk børs som tilbyr et bredt utvalg av kryptovalutaer. 
 • Binance: Verdens største kryptobørs med et stort antall kryptovalutaer.
 • Coinbase: En av de største og mest populære kryptobørsene i verden. 

2. Opprett en konto:

For å opprette en konto hos en kryptobørs, må du vanligvis oppgi litt personlig informasjon, for eksempel navn, adresse og e-postadresse. Du må også verifisere identiteten din ved å sende inn et ID-dokument.

3. Sett inn penger:

Du kan sette inn penger på kontoen din ved hjelp av bankoverføring, Vipps eller kredittkort.

4. Kjøp Bitcoin:

Når pengene dine er satt inn, kan du begynne å kjøpe Bitcoin. Du kan velge å kjøpe et fast beløp eller et visst antall Bitcoin.

5. Lagre Bitcoinene dine:

Når du har kjøpt Bitcoin, er det viktig å lagre dem trygt. Du kan lagre dem på kryptobørsen din, men det er bedre å lagre dem i en sikker digital lommebok.

Tips for å kjøpe Bitcoin trygt:

 • Gjør research og velg en trygg og pålitelig kryptobørs.
 • Oppbevar Bitcoinene dine i en sikker digital lommebok.
 • Vær forsiktig med svindel og invester aldri mer enn du har råd til å tape.
 • Hold deg oppdatert på de siste nyhetene og trendene innen kryptovaluta.

Kjøpe Bitcoin med Vipps hos norsk kryptobørs

Firi er en norsk kryptobørs der du kan kjøpe Bitcoin og andre kryptovalutaer.

En stor fordel med å bruke Firi når du skal kjøpe Bitcoin i Norge er at trygt og rask kan registrere deg ved å bruke BankID.

Bak kryptobørsen Firi står det norske selskapet Firi AS, og Firi betyr fyrtårn på norrønt.

Firi er registrert hos Finanstilsynet som tjenestetilbyder for veksling og oppbevaring av virtuell valuta. Selskapets mål er å gjøre det like enkelt å kjøpe Bitcoin og annen kryptovaluta som å kjøpe aksjer og fond.

Registreringsprosessen hos Firi er veldig enkel, og består av følgende steg:

 1. Registrer deg ved å bruke denne lenken. Da får du samtidig inntil 200 kroner i kryptovalutabonus som ny kunde, og 55 kroner gratis som du kan kjøpe bitcoin for. Du registrerer deg enten med Vipps eller e-post, og det hele går på kun noen sekunder.


 2. Så fort du er registrert identifiserer du deg trygt og enkelt med BankID, og så fort dette er gjort kan du begynne å kjøpe Bitcoin og annen kryptovaluta.
 3. Du overfører penger til kontoen din direkte fra banken din, eller du kan overføre Bitcoin fra en annen Bitcoin-lommebok til lommeboken din hos Firi. Det er også mulig å kjøpe Bitcoin direkte med Vipps, VIsa eller Mastercard hos Firi.
 4. Hos Firi kan du kjøpe Bitcoin, BNB, Polkadot, USDC, Cardano, Litecoin, XRP, Ethereum og DAI, Aave, Avalanche, Chainlink, Polygon, Tether USDT og Uniswap. Det er også mulig å stake Ethereum og Cardano, og på den måten få “renter” på kryptovalutaen.

Bruk Vipps for å kjøpe Bitcoin hos norske NBX

En annen norsk handelsplass der du kan kjøpe bitcoin i Norge er NBX (Norwegian Block Exchange).

NBX har lisens fra Finanstilsynet, og tar deg kjøpe Bitcoin direkte fra din norske bankkonto. NBX ble grunnlagt av Bjørn Kjos, som også står ban flyselskapet Norwegian og Bank Norwegian.

NBX er veldig konkurransedyktige i priser, og gir deg som vil kjøpe bitcoin alltid de beste kursene på markedet.

Du kan også lagre dine bitcoin trygt hos NBX, eller overføre dem til en egen bitcoin wallet. NBX har inngått et samarbeid med Legder Vault Solution, noe som betyr at de bruker Ledger sin sikre teknologi for å lagre bitcoin som du kjøper hos dem.

Storhandlere vil også sette pris på NBX sin OTC-desk, der du kan handle de fleste kryptovalutaer for større pengebeløp.

Bruker du denne lenken for å registrere deg hos NBX får du også 50 kroner når du har verifisert brukeren din. Det gjør du enkelt med BankID eller BankID for mobil. NBX har også sitt eget verveprogram der du kan tjene penger på å verve vennene dine.

Slik kjøper du Bitcoin hos NBX:

 1. Registrerer deg som kunde ved å bruke denne linken.
 2. Verifiser brukeren din raskt og enkelt ved å bruke BankID eller BankID for mobil. Du får 50 kroner i bitcoin når du har verifisert deg.
 3. Koble sammen NBX med din norske bankkonto via Neonomics.
 4. Begynn å kjøpe bitcoin fra en trygg norsk børs direkte fra bankkontoen din.

Les også: Hvordan bli rik? 8 tips for å oppnå økonomisk suksess

Kjøpe Bitcoin hos verdens største kryptobørs

En annen svært populær kryptobørs som har deg kjøpe bitcoin er Binance.

Binance er verdens største handelsplass for kryptovaluta

Binance lar deg kjøpe bitcoin og en rekke andre kryptovalutaer med Visa og Mastercard.

Binance er et smart valg for å kjøpe Bitcoin av flere grunner. For det første er Binance en av verdens største og mest anerkjente kryptobørser, og har et godt rykte i markedet. Plattformen har avanserte sikkerhetstiltak, som tofaktorautentisering og kaldlagring av brukernes midler, noe som gjør det trygt å handle der. Binance tilbyr også et bredt utvalg av handelspar og likviditet, slik at brukerne kan handle Bitcoin med letthet. Videre gir Binance lavere gebyrer sammenlignet med mange andre børser, noe som gjør det økonomisk gunstig å handle Bitcoin der.

Slik går du frem for å kjøpe bitcoin på Binance:

 1. Det første du må gjøre for å kunne kjøpe bitcoin hos Binance, er å registrere deg ved å benytte deg av denne lenken. Registreringsprosessen er rask, og du vil på kort tid kunne gå i gang med å kjøpe bitcoin hos en av verdens mest populære handelsplasser.
 2. Når du har registrert deg må du sette inn penger hos Binance. Dette gjør du med f.eks. Visa eller Mastercard.
 3. Du trenger ikke å verifisere identiteten din for å begynne å kjøpe bitcoin, men når du skal ta ut penger fra din Binance-konto må du verifisere deg. Dette gjør du ved å sende inn kopi av pass eller førerkort.
 4. Når du har fylt på kontoen din kan du begynne å kjøpe bitcoin og annen kryptovaluta hos Binance.

Kjøpe Bitcoin hos Coinbase

En av de andre store børsene som lar deg kjøpe Bitcoin er Coinbase. Dette er en amerikansk børs som er verdensledende på kjøp av kryptovaluta. Under får du en steg-for-steg guide til hvordan du kan kjøpe bitcoin hos Coinbase.

 1. Det første du må gjøre er å gå til Coinbase.com, som er en av de største ”børsene” for kjøp og salg av bitcoins. Når du registrerer deg hos Coinbase må du laste opp kopi av pass eller førerkort. Dette gjør du enkelt fra din mobil, men det kan være du må bruke noen forsøk på å få bildet godkjent, siden kravet er at bildet er klart og tydelig. Går det ikke første gangen er det bare å forsøke igjen til det fungerer.
 2. Når kontoen din hos Coinbase er validert kan du begynne å kjøpe bitcoins for første gang. Du taster inn hvor mange bitcoins du ønsker å kjøpe i euro eller dollar og betaler med VISA eller Mastercard. Etter at du har kjøpt dine første bitcoins vil du se dem i din lommebok hos Coinbase, som heter BTC Wallet.
 3. Det neste du bør gjøre er å opprette en bitcoin-lommebok. Dette er en digital lommebok som gjør at du sende bitcoins og ta imot bitcoins. Lommeboken gir deg en digital adresse som personer som skal overføre bitcoins til deg kan bruke. Adressen består av tall og bokstaver, og man trenger bare adressen for å kjøpe og selge bitcoins. For å opprette din bitcoin-lommebok går du til Blockchain.info/wallet. Her registrerer du deg for å prøve en ny lommebok, og når du har registrert deg bør du klikke på ”Security Center” og gå gjennom sikkerhetstiltakene der. Dette gjør bitcoin-lommeboken sikker, slik at du ikke risikerer å miste tilgangen til lommeboken.
 4. For å overføre dine bitcoins til lommeboken du opprettet på Blockchain.info klikker du på ”Send/Request” og taster inn bitcoin-adressen til lommboken som du finner ved å klikke ”Recieve”, og limer inn denne i Coinbase. Deretter klikker du ”Send Funds” for å bekrefte overføringen. Umiddelbart etter at du har gjort dette vil du se at dine bitcoins er overført til lommeboken din på Blockchain.org, men det kan gå noe tid før nettverket faktisk har verifisert transaksjonen.

Selv om det ikke er noe i veien med å beholde dine bitcoins i lommeboken hos Coinbase, anbefaler vi alltid at du overfører disse til lommeboken på Blockchain.info. Dette er din egen personlige lommebok som du har full kontroll over så sant du har fulgt sikkerhetstiltakene vi skrev om i steg 1. Det er tryggere å ha dine bitcoins i din personlige lommebok hos Blockchain.info enn hos en tredjepart.

Hva er egentlig Bitcoin?


Historien om Bitcoin starter i 2008, da en anonym person eller gruppe under pseudonymet Satoshi Nakamoto publiserte et whitepaper med tittelen “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System“. I dette dokumentet skisserte de et banebrytende konsept: en digital valuta som ikke var underlagt kontroll av noen sentralbank eller regjering.

Skjermbilde av den første forumposten til Satoshi Nakamoto, den anonyme skaperen av Bitcoin


Bitcoin var ikke godt kjent blant folk før mediene begynte å dekke et skjult markedsplass på nettet som het ”Silk Road”. Her fungerte bitcoin som betalingsmiddel for kjøp og salg av diverse ulovlige varer. Grunnen til at nettopp bitcoin ble benyttet som betalingsmiddel var at dette var en måte å betale på som var 100 % anonymt. I starten ble bitcoin derfor knyttet til ulovlige aktiviteter, og fikk et ufortjent dårlig rykte.

I dag er bitcoin for lengt etablert som en praktisk alternativ valuta på nettet. Teknologien bak bitcoin har vist seg å være både sikker og avansert, og millioner over hele verden har flokket seg rundt dette alternative betalingsmiddelet, som er helt desentralisert og dermed ikke kan kontrolleres av finansinstitusjonene.

Bitcoin har også blitt gjenstand for spekulasjon, siden prisen på bitcoins har vokst eksepsjonelt siden det først ble lansert. Det er derfor veldig enkelt å finne trygge steder å kjøpe og selge bitcoins i dag.


Selv om bitcoin er et desentralisert betalingsmiddel som ikke kontrolleres av bankene, har flere storbanker fått øynene opp for bitcoins.

Storbanker som Citigroup, J.P Morgan Chase og over 40 andre storbanker samarbeider nå om å implementere teknologien bak bitcoin også i det regulerte finansmakedet.

USA har også godkjent opprettelsen av Bitcoin ETFer, og noen av de største forvalterne i verden, inkludert giganten Blackrock lar nå sine investorer kjøpe Bitcoin som børsnoterte ETFer.

Bitcoin blir stadig mer populært som betalingsmiddel, og i Norge er det nå flere nettbutikker som tilbyr betaling med bitcoins. Det er også satt opp en bitcoin-minibank i Oslo sentrum der du kan både kjøpe og selge bitcoins. I fremtiden regner man med at også mange fysiske butikker vil implementere bitcoin som betalingsløsning i Norge – dette er allerede stort i USA.

Hva bør jeg tenke på når jeg skal investere i Bitcoin?

Det viktigste du bør tenke på når du skal kjøpe bitcoin er at kryptvaluta er et finansielt produkt med til dels store svigninger. Det er derfor veldig viktig at du ikke handler med penger du ikke har råd til å tape.

Husk at Bitcoin er volatilt, så det er viktig å ikke handle for mer enn du har råd til å tape. Bilde: ChatGPT

Samtidig er det viktig at du finner en aktør å kjøpe bitcoin fra som du føler seg trygg på. Forhåpentligvis gir våre guider til de største aktørene innen handel med kryptovaluta over deg et godt utgangspunkt for trygge kjøp og salg av bitcoin.

Per i dag er det ingen norske banker som lar deg kjøpe bitcoin. Det norske meglerhuset Nordnet har imidlertid et produkt som heter Bitcoin XTB. Produktet er en EFT (børsnotert fond) som lar deg eksponere deg mot kursutviklingen på bitcoin. Etter at USA godkjente opprettelsen av Bitcoin ETF, så er vil det etterhvert bli mulig å kjøpe Bitcoin som ETF hos flere aktører i Norge. Men husk at om du investerer i et fond så kjøper du ikke faktiske bitcoins.

I den siste tiden har vi sett en rekke bitcoin-prosjekter som virker for godt til å være sant. Det er liten tvil om at bitoin og annen kryptovaluta er et yndet instrument for svindlere som ønsker å lure godtroende nordmenn.

Dersom du får en e-post med et tilbud om å investere i bitcoin som virker for godt til å være sant, så burde varsellampene blinke. Ønsker du å investere i bitcoin og annen kryptovaluta bør du derfor kun kjøpe dette fra anerkjente handelsplasser.

Vi fraråder deg å kjøpe bitcoin hos aktører som virker tvilsomme. Gjør gjerne et enkelt Google-søk for å finne ut om nettstedet du vurderer å kjøpe bitcoin fra er seriøst eller ikke. Dette er en billig forsikring som tar kort tid, og som umiddelbart vil ansløre svindelnettsteder.

Dersom du følger noen enkle forhåndsregler, og handler fra børsene og handelsplassene vi anbefaler, er det helt trygt kjøpe bitcoin. Dersom du i tillegg sørger for å lagre dine digitale mynter på en sikker måte så er det lite som kan gå galt.

Er det mulig å handle Bitcoin med Vipps?

Ja! Det er både mulig og enkelt å kjøpe Bitcoin med Vipps. Flere norske børser lar deg gjøre dette. Vi anbefaler de norske børsene Firi og NBX, der du kan registrere deg med Vipps og kjøpe Bitcoin og en rekke andre valutaer med Vipps.

Hvor kan jeg handle Bitcoin med ApplePay?

Dersom du ønsker å kjøpe Bitcoin med ApplePay, så er dette mulig hos flere norske børser. Vi anbefaler at du bruker Firi, som tilbyr deg enkelt og trygt kjøp av en rekke kryptovalutaer med ApplePay.

Bør du fortsatt kjøpe Bitcoin i 2024?

Verdien av Bitcoin har steget enormt mye siden lanseringen i 2007. I begynnelsen kunne man kjøpe 1 Bitcoin for kun noen få dollar. I dag er én Bitcoin verdt over 60 000 dollar. Satt du med 100 Bitcoins i 2009 og beholdt dem frem til i dag, ville du altså blitt noen millioner kroner rikere.

Stigningen i verdien til Bitcoin har imidlertid ikke gått smertefritt, og som alle andre finansprodukter med rask verdiøkning, har det til tider vært bobletendelser.

Verdien av Bitcoin har derfor til tider sunket mye, og mange har også tapt penger på spekulasjon i Bitoins dersom de har kommet inn i markedet på feil tidspunkt. Det er altså ikke uten risiko å investere i bitcoins for å tjene penger, og hvordan verdien av bitcoins kommer til å være i fremtiden er det ingen som vet sikkert.

Mange av våre lesere lurer på om man fortsatt bør kjøpe Bitcoin i 2024, og under finner du fem grunner hvorfor Bitcoin fortsatt kan være en god investering.

Selv om 2023 ble et turbulent år for Bitcoin har Bitcoin hatt en eventyrlig økning siden kryptovalutaen for første gang så dagens lys. Bare i 2017 satt Bitcoin-investorer igjen med en verdiøkning på 1350 % med en ”all time high” der Bitcoin var verdt over 20 000 dollar i desember. I 2018 var imidlertid bildet et annet. Bitcoin mistet 70 % av sin verdi. I 2024 har imidlertid Bitcoin nådd nye rekorder, og kursen er høyere enn den noen sinne har vært tidligere.

Kursutviklingen til Bitcoin siden 2012. Skjermbilde fra CoinMarketCap.

Det er vanskelig å si noe om fremtiden til Bitcoin, selv om mange mener at den ser lys ut.

 1. Stadig flere bruker Bitcoin: Selv om Bitcoin har mistet mye av sin verdi er det stadig flere som bruker Bitcoin verden over. Undersøkelser viser at antall Bitcoin-wallets som er opprettet har steget fra 22 millioner til 32 millioner de siste tolv månedene, noe som viser at interessen fra Bitcoin er større en noensinne. At stadig flere mennesker kjøper og eier Bitcoin tyder på økt interesse for Bitcoin og kryptovaluta.
 2. Bitcoin blir stadig mer regulert: Man skulle kanskje ikke tro at økt regulering av Bitcoin er en god ting, men dette er faktisk feil. Regulering av Bitcoin vil være med på å gjøre kryptovalutaen mer akseptert av verdenssamfunnet, både banker, myndigheter og brukere. En mer regulert valuta vil øke troverdigheten til Bitcoin, noe som er bra.
 3. Wall Street elsker kryptovaluta: I fjor offentliggjorde Nasdaq planer om å lansere ulike investeringsmuligheter i kryptovaluta. Dette vil føre til at stadig flere meglerhus på Wall Street investerer i Bitcoin og annen kryptovaluta, noe som kan bidra ti å gjøre Bitcoin mer troverdig og anerkjent
 4. Teknologien bak Bitcoin er fortsatt innovativ: Teknologien bak Bitcoin – blokkjedeteknologi – er en meget innovativ som mange store banker og andre handelsinstitusjoner nå begynner å ta i bruk selv. Bitcoin er kongen av blokkjedeteknologien, og denne teknologien kommer ikke til å forsvinne.
 5. Bitcoin har alltid steget til nye høyder etter kraftig kursfall, slik den også har gjort i 2023. Prisfallet vi så i 2018 var ingen unik hendelse i Bitcoin sitt liv, det har bare ikke være like mye medieoppmerksomhet rundt tidligere kursfall. Historiske data støtter at Bitcoin kommer til å sette stadig nye rekorder, og at “all time high” i 2024 kun er begynnelsen.


Spørsmål og svar om å kjøpe Bitcoin i Norge

Spørsmål: Hvordan kan jeg kjøpe Bitcoin i Norge?

Svar: Du kan kjøpe Bitcoin på norske kryptobørser som NBX eller Firi. Disse plattformene lar deg sette inn penger med Vipps eller bankoverføring, og deretter kjøpe Bitcoin med disse midlene.

Spørsmål: Er det trygt å kjøpe Bitcoin?

Svar: Å kjøpe Bitcoin innebærer risiko, akkurat som alle investeringer. Det er viktig å velge en trygg og pålitelig kryptobørs, og lagre Bitcoinene dine i en sikker digital lommebok.

Spørsmål: Hva koster det å kjøpe Bitcoin?

Svar: Kostnaden for å kjøpe Bitcoin avhenger av kursen og gebyrene hos kryptobørsen du velger.

Spørsmål: Hvorfor bør jeg kjøpe Bitcoin?

Svar: Bitcoin er en spekulativ investering med potensial for høy vekst, men også risiko for tap. Noen velger Bitcoin for desentralisering og globale transaksjoner.

Spørsmål: Trenger jeg mye penger for å komme i gang?

Svar: Nei, du kan kjøpe brøkdeler av en Bitcoin, så du trenger ikke investere en formue for å komme i gang.

Les også vår guide til å kjøpe og selge ethereum