11/01/2024

Kjøpe Bitcoin ETF

Bitcoin har blitt et populært investeringsmiddel i de siste årene, og med den nylige godkjennelsen av spot bitcoin exchange-traded funds (ETFs) av Securities and Exchange Commission (SEC), har investorer nå enda en måte å få eksponering for Bitcoin. I denne guiden vil vi utforske hva Bitcoin ETF er, hvordan de fungerer, og hvordan du kan kjøpe Bitcoin ETF gjennom norske meglertjenester.

Steg for steg guide til å kjøpe Bitcoin ETF hos Nordnet

Nordnet er en av de største handelsplassene for aksjer og fond, og en av de første norske handelsplassene som lar deg kjøpe Bitcoin ETF.

Slik går du frem til å kjøpe Bitcoin ETF hos Nordnet:

  1. Registrer deg hos Nordnet: Først må du opprette en konto på Nordnet.no hvis du ikke allerede har en. Dette krever vanligvis at du gir personlig informasjon og fullfører KYC-prosessen (Know Your Customer) for å bekrefte din identitet.
  2. Finne Bitcoin ETF: Logg inn på Nordnet-kontoen din og bruk søkefunksjonen til å finne den ønskede Bitcoin ETF-en. Du kan søke etter ETF-navnet eller dens ticker-symbol.
  3. Analyser ETF-en: Når du har funnet ETF-en, bør du ta deg tid til å undersøke den grundig. Dette inkluderer å vurdere fondets mål, portefølje, historisk ytelse og eventuelle gebyrer.
  4. Velg antall andeler: Når du er fornøyd med analysen, kan du velge hvor mange andeler av Bitcoin ETF-en du ønsker å kjøpe. Dette bestemmer størrelsen på investeringen din.
  5. Legg inn kjøpsordre: Gå til handelssiden på Nordnet og legg inn en kjøpsordre for Bitcoin ETF-en. Her må du angi ønsket antall andeler og bekrefte handelen.
  6. Bekreft og fullfør kjøpet: Gjennomgå ordren nøye, og hvis alt ser riktig ut, bekreft kjøpet.
  7. Overvåk investeringen din: Etter at kjøpet er gjennomført, kan du overvåke investeringen din ved å sjekke kontoen din regelmessig på Nordnet-plattformen på nett eller i Nordnet-appen. Du vil kunne se verdien av dine Bitcoin ETF-andeler og eventuelle endringer i prisene.

Hva er Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF er børsnoterte fond som gir investorer muligheten til å eie andeler av en portefølje med bitcoin. Disse fondene er notert på børser, noe som gjør det enklere for investorer å kjøpe, selge og handle bitcoin uten å måtte håndtere kryptovalutaens tekniske aspekter, som private nøkler og lommebøker.

Nylig ble elleve nye bitcoin ETFs godkjent av SEC, og de vil bli notert på tre forskjellige børser: NYSE Arca, Cboe BZX og Nasdaq. Hver av disse ETFene har forskjellige porteføljer og strategier, så det er viktig å forstå hva hver av dem tilbyr før du investerer.

Hvordan fungerer en Bitcoin ETF?

Når du kjøper andeler av en Bitcoin ETF, investerer du effektivt i en kurv med verdipapirer som ETFen inneholder, i dette tilfellet bitcoin. Verdien av investeringen din vil korrelere med endringer i bitcoin-prisene.

La oss bruke BlackRock’s iShares Bitcoin Trust som et eksempel. Denne ETFen er notert på Nasdaq-børsen, og prissettingen av ETFen beregnes daglig ved hjelp av CF CME Bitcoin Reference Rate. Denne referanseraten samler den notjonale verdien av bitcoin-handel på de viktigste bitcoin-spotbørsene.

Hvordan kan jeg kjøpe Bitcoin ETF?

Å kjøpe Bitcoin ETF er enklere enn å kjøpe Bitcoin direkte på børser. Investorer kan enkelt kjøpe og selge andeler i de nye fondene via sin nåværende meglerkonto, som Nordnet.no. Dette fjerner behovet for å opprettholde private nøkler og lommebøker, noe som tidligere kunne være en komplisert og skremmende opplevelse for mange.

Hvorfor handle Bitcoin ETF i stedet for vanlige Bitcoin

Å kjøpe Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) i stedet for å kjøpe vanlige bitcoins direkte har flere fordeler og kan være en klok investeringsstrategi for enkelte investorer. Her er noen grunner til hvorfor noen velger å kjøpe Bitcoin ETF:

Enklere tilgang: Bitcoin ETF gir en enklere vei til å investere i bitcoin for investorer som ikke er komfortable med å håndtere kryptovaluta direkte. Du kan kjøpe Bitcoin ETF gjennom en vanlig meglerkonto, som gir deg tilgang til bitcoin uten behov for å opprette en egen lommebok eller administrere private nøkler.


Lettere å administrere: Å eie og administrere vanlige bitcoins krever teknisk kunnskap om hvordan man oppretter og sikrer en lommebok, håndterer private nøkler og sikrer at bitcoins ikke går tapt. Med en Bitcoin ETF trenger du ikke å bekymre deg for disse tekniske aspektene.


Regulatorisk beskyttelse: Bitcoin ETF-er er underlagt regulering fra finansielle tilsynsmyndigheter, som for eksempel Securities and Exchange Commission (SEC) i USA. Dette gir investorene en ekstra grad av beskyttelse og trygghet, da det er visse regler og standarder som må følges av ETF-utstederne.


Lavere inngangsbarriere: Å kjøpe vanlige bitcoins kan kreve en betydelig økonomisk innsats, da prisene per bitcoin kan være høye. Med Bitcoin ETF kan du kjøpe andeler for en lavere pris, og du kan kjøpe så mange andeler som passer ditt budsjett.


Det er imidlertid viktig å merke seg at Bitcoin ETF også har sine egne gebyrer og kostnader, og investorene bør nøye vurdere disse før de tar en beslutning. Valget mellom å investere i vanlige bitcoins eller Bitcoin ETF avhenger av investorens individuelle mål, komfortnivå med teknologi og risikotoleranse. Det er også viktig å gjøre grundig forskning og konsultere med en økonomisk rådgiver før du tar en investeringsbeslutning.

FAQ

Hva er en Bitcoin ETF?

En Bitcoin ETF (Exchange-Traded Fund) er en børsnotert fond som gir investorer eksponering for prisbevegelsene til Bitcoin, uten å eie selve kryptovalutaen. ETFen inneholder vanligvis en portefølje av bitcoin eller følger Bitcoin-prisen.

Hvordan fungerer en Bitcoin ETF?

En Bitcoin ETF eier en beholdning av bitcoins og deler av fondet representerer eierskap i denne beholdningen. Prisen på ETF-aksjer korrelerer med Bitcoin-prisen. Investorer kan kjøpe og selge ETF-aksjer gjennom børser som vanlige aksjer.

Hva er fordelen med å kjøpe Bitcoin ETF i stedet for vanlige bitcoins?

Kjøp av Bitcoin ETF gir en enklere tilgang til Bitcoin-investeringer for de som ikke ønsker å håndtere tekniske aspekter ved kryptovaluta. Det gir også lavere inngangsbarriere og kan redusere risikoen knyttet til direkte eierskap av Bitcoin.

Hva er kostnadene ved å investere i Bitcoin ETF?

Bitcoin ETF-er har gebyrer og utgiftsforhold som investorer må ta hensyn til. Disse kostnadene varierer fra ETF til ETF. Det er viktig å vurdere gebyrer nøye før du investerer.

Er Bitcoin ETF regulert?

Ja, Bitcoin ETF-er er underlagt regulering av finansielle tilsynsmyndigheter i det landet de er notert. For eksempel er ETF-er som er notert i USA, regulert av Securities and Exchange Commission (SEC).

Hvordan kjøper jeg en Bitcoin ETF?

Du kan kjøpe Bitcoin ETF gjennom en meglerplattform som tilbyr handel med ETF-er, for eksempel Nordnet.no. Registrer en konto, søk etter den ønskede ETF-en, legg inn en kjøpsordre, bekreft handelen og følg med på investeringen din.

Er det risiko involvert i å investere i Bitcoin ETF?

Ja, som med alle investeringer, er det en risiko for tap. Bitcoin ETF-er er påvirket av prisvolatiliteten til Bitcoin, og verdien kan gå opp eller ned. Investorer bør vurdere sin risikotoleranse før de investerer.

Kan jeg eie fysiske bitcoins gjennom en Bitcoin ETF?

Nei, Bitcoin ETF-er gir deg eksponering for Bitcoin-prisen, men du eier ikke de fysiske bitcoinsene som ligger i ETF-beholdningen.

Er Bitcoin ETF en trygg måte å investere i Bitcoin på?

Bitcoin ETF gir en mer regulert måte å investere i Bitcoin, men det er fortsatt risiko. Det er viktig å gjøre grundig forskning og vurdere investeringsmålene dine før du tar en beslutning.