26/06/2023

Kjøpe kryptovaluta

Vi er godt inni 2023, og ser man tilbake noen år så er det liten tvil om at kryptovaluta virkelig har fått fotfeste hos folk flest. Det virker som at kryptovaluta er på alles tunger om dagen, og mediene skriver daglig om prisstigningene og teknologien bak diverse valutaer. Stadig flere nordmenn velger å investere i kryptovaluta, og for de som begynte å investere for noen år tilbake så har investeringen gitt god avkastning. Du som leser denne artikkelen har lyst til å komme i gang med å kjøpe kryptovaluta, men er usikker på hvordan du kommer i gang.

Binance Verdens største kryptobørs
Lave gebyrer og stort utvalg

Bruk Visa og Mastercard
  • Enkelt å bruke
  • Betal med Visa og Mastercard
  • Sikker og trygg børs
Gå til Binance

Vi har derfor laget en steg for steg guide som forklarer deg hvordan du kjøper kryptovaluta, og hvorfor 2018 er året der kryptovaluta virkelig blir mainstream.

Kjøpe kryptovaluta med Vipps fra norsk børs

Det er flere norske kryptobørser der ute, og en av de største er Firi (tidligere MiraiEx).

Dette er en stor norsk kryptobørs der du kan kjøpe kryptovaluta raskt og trygt.

Firi har godkjenning fra Finanstilsynet, og alle norske bruker kan bruke Vipps og BankID for å registrere deg.

Som ny kunde får du i tillegg inntil 200 kroner i bonus som du kan kjøpe kryptovaluta for.

Firi tilbyr følgende kryptovalutaer:

Slik kjøper du kryptovaluta hos Firi:

1. Det første du må gjøre er å registrere deg ved å bruke denne lenken. Da får du samtidig inntil 200 kroner i bonus. Du registrerer deg med Vipps eller e-post.

2. Når kontoen er registrert må du verifisere kontoen. Dette gjør du med BankID eller BankID for mobil.

3. Du kan nå begynne å kjøpe kryptovaluta. Dette gjør du ved å overføre penger fra bankkontoen din til Firi. Selskapet har utviklet et system som gjør det raskt å overføre penger fra alle norske banker til børsen.

Steg for steg guide for å kjøpe kryptovaluta med Visa/Mastercard

Kryptovaluta skiller seg fra vanlig valuta ved at valutaen ikke kontrolleres av banker. Det er altså ikke mulig å kjøpe kryptovaluta hos en vanlig bank. Kryptovaluta må kjøpes på såkalte kryptobørser, som det etter hvert begynner å finnes ganske mange av. Når du kjøper kryptovaluta for første gang er det imidlertid viktig at du velger en seriøs børs, som tar godt vare på investeringene dine og som har gode sikkerhetssystemer mot hackere.

I vår steg for steg guide under fokuserer vi på to av verdens største kryptobørser. Disse har begge et stort utvalg av kryptovaluta, og er gode steder å starte med å kjøpe din første kryptovaluta.

Se også vår store guide til å kjøpe NFT

Steg 1. Et godt utgangspunkt for nybegynnere. De fleste nybegynnere bør starte med å kjøpe en eller flere av de mest kjente kryptovalutaene hos Binance. Dette er en av av verdens største kryptobørser som er underlagt strenge reguleringer, og hvor man kan kjøpe alle de mest kjente kryptovalutaene. En stor fordel med disse børsene er at du kan handle direkte ved å bruke ditt bankkort (VISA eller Mastercard) eller ved å overføre penger direkte fra din norske bankkonto.

Hos Binance kan du blant annet kjøpe følgende kryptovalutaer

Steg 2: Registrering. Før du kan gå i gang med å kjøpe kryptovaluta hos Binance må du registrere deg. Siden Binance er opptatt av sikkerhet på samme måte som banker er, så må du i forbindelse med registreringen ta bilde av pass eller førerkort og sende det til inn til Binance. Mange er skeptiske til dette, men det er ingenting å tenke på. Binance er som sagt en stor og seriøs kryptobørs, og som har mange millioner brukere (og får flere hundretusen nye brukere hver dag). Du tar enkelt bilde med din mobil og sender inn over nettet. Når dette er gjort må du vente på at registeringen blir validert. Dette kan ta litt tid avhengig av hvor mange som forsøker å opprette en ny konto.

Steg 3. Begynne å kjøpe kryptovaluta. Med en gang din konto er validert kan du begynne å kjøpe kryptovaluta hos Binance Den enkleste måte å kjøpe din første kryptovaluta på er å bruke ditt norske bankkort. Da går kjøpet igjennom på sekunder. At annet alternativ er å først overføre penger fra din norske bankkonto.

Når du har kjøpt kryptovaluta blir disse lagret i ”wallets” hos Binance. Dette er digitale lommebøker som kun du har tilgang til. Det er ulike wallets avhengig av hvilken kryptovaluta du kjøper, og fra den digitale lommeboken kan du motta kryptovaluta og sende kryptovaluta fra andre.

Dersom du ønsker å veksle inn kryptovalutaen, kan du gjøre dette og deretter overføre pengene tilbake til din norske bankkonto. På ditt dashbord hos Binance kan du følge med på kursutviklingen på de ulike kryptovalutaene, og du kan se hvor mye kryptovalutaen er verdt i norske kroner. Binance har også en meget god app for mobil der du kan både handle valuta og følge med på kursutviklingen.

Binance har et enormt utvalg av kryptovalutaer. Ønsker du å kjøpe annen krypto enn de største (såkalte ”altcoins”) så er dette børsen vi anbefaler.

Les også: De beste norske børsene for kjøp av bitcoin og kryptovaluta

Det fungerer fint å lagre din kryptovaluta hos de aktuelle børsene. For at kryptoen din skal være 100 % sikker mot f.eks. hackere bør du imidlertid vurdere å lagre den på andre måter. Du kan lese mer om hvordan du kan lagre kryptovaluta trygt ved å lese vår artikkel som gjelder lagring av Bitcoins. Her lærer du mer om ulike typer digitale lommebøker. Ved å Google finner du en lommebok som passer for den kryptovalutaen du har kjøpt.

Kjøpe kryptovaluta med BankID hos Skilling

Dersom du mer mer opptatt av å følge kursbevegelsene av kryptovalutaen enn å faktisk eie kryptovaluta bør du vurdere å kjøpe kryptovaluta som CFD hos Skilling. CFD er en forkortelse for “Contract for difference”, og når du handler kryptovaluta som CFD så eier du ingen faktiske digitale mynter. Det du eier er et finansielt instrument som lar deg spekulere i prisoppgang og prisnedgang.

Dersom kryptovalutaen du handler stiger i verdi vil du tjene penger på din CFD, og dersom kryptovalutaen synker i verdi vil du tape penger.

Hos Skilling kan du trade en rekke ulike kryptovalutaer som CFD, blant annet Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, NEO, Ripple, IOTA, Monero, EOS, Litecoin

Hvorfor bør du kjøpe kryptovaluta?

De fleste kryptovalutaene på markedet har steget enormt i verdi det siste året. I en fersk artikkel fra næringslivsavisen E24 fremgår det at de mest populære kryptoene har steget med flere tusen prosent på et år.

Å kjøpe kryptovaluta i 2023 kan være lurt av flere årsaker.

For det første har kryptovalutaer som Bitcoin og Ethereum opplevd betydelig vekst de siste årene, og dette momentumet kan fortsette i 2023. Med økende aksept og adopsjon av kryptovalutaer fra både institusjonelle investorer og selskaper, kan etterspørselen fortsette å øke. Dette kan føre til prisoppgang og potensielt lønnsomme investeringsmuligheter.

Med den stadig økende digitaliseringen og interessen for desentraliserte finansløsninger, kan kryptovalutaer i tillegg spille en viktig rolle i fremtidens økonomi. Dette kan føre til økt bruk og verdsettelse av ulike kryptovalutaer.

Det er imidlertid viktig å merke seg at kjøp av kryptovaluta også innebærer høy volatilitet og risiko. Det er viktig å gjøre grundig research, diversifisere porteføljen og kun investere det man har råd til å tape.

Ofte stilte spørsmål om å kjøp av kryptovaluta

Hvor er det best å kjøpe kryptovaluta?

Det beste er å kjøpe kryptovaluta hos en av de store børsene på nett. Det finnes både norske og utenlandske børser. De største norske børsene er Firi og NBX. Disse er godkjent av Finanstilsynet. Trygge utenlandske børser er eToro og Binance.

Hvilke kryptovaluta skal jeg kjøpe i 2023?

Det finnes tusenvis av ulike kryptovalutaer der ute, og valgmulighetene er mange. Er du nybegynner, og det er første gang du kjøper kryptovaluta er det lurt å holde seg til de største valutaene, som Bitcoin, Ethereum, Cardano, XRP, Litecoin og Solana.

Kan man kjøpe kryptovaluta med Vipps?

Ja, det er flere handelsplasser som lar deg kjøpe kryptovaluta med Vipps. Hos de norske børsene Firi og NBX kan du både registrere deg og kjøpe kryptovaluta med Vipps raskt, trygt og enkelt.

Er det mulig å kjøpe kryptovaluta med ApplePay?

ApplePay er en praktisk metode for å kjøpe kryptovaluta, og dette er mulig hos flere børser. Vi anbefaler den norske børsen Firi, som lar deg kjøpe kryptovaluta med ApplePay.

Er det lov å kjøpe krypto?

Det er lovlig å kjøpe krypto for nordmenn. Det er likevel verdt å merke seg at investering i kryptovaluta er risikofylt, og norske myndigheter har flere ganger advart mot å invester i kryptovaluta. Du bør aldri investere mer enn du har råd til å tape.

Når betaler man skatt av kryptovaluta?

Du må betale skatt av krypto hver gang du selger kryptovaluta med gevinst. Kjøper du kryptovaluta for 1000 kroner og selger den samme kryptoen for 1200 kroner, så skal du skatte av 200 kroner. På samme måte får du fradrag dersom du selger med tap. Skattesatsen er 22 %

Les også våre andre guider: