28/02/2023

Kjøpe kryptovaluta

Vi er godt inni 2023, og ser man tilbake noen år så er det liten tvil om at kryptovaluta virkelig har fått fotfeste hos folk flest. Det virker som at kryptovaluta er på alles tunger om dagen, og mediene skriver daglig om prisstigningene og teknologien bak diverse valutaer. Stadig flere nordmenn velger å investere i kryptovaluta, og for de som begynte å investere for noen år tilbake så har investeringen gitt god avkastning. Du som leser denne artikkelen har lyst til å komme i gang med å kjøpe kryptovaluta, men er usikker på hvordan du kommer i gang.

Skilling Kryptovaluta som CFD
Over 50 kryptovalutaer

Lave avgifter
  • Registrering med BankID
  • Betal med Visa og Mastercard
Gå til Skilling
eToro En sosial handelsplass
Lave gebyrer og stort utvalg

Bruk Visa og Mastercard
  • Enkelt å bruke
  • Betal med PayPal, Skrill, Visa og Mastercard
  • Sikker og trygg børs
Gå til eToro

Etoro: 78% av retail investorkontoer taper penger når de handler CFDer med denne leverandøren. Du bør vurdere om du har råd til å ta den høye risikoen for å miste pengene dine.
Kryptoaktiva er uregulert i enkelte EU-land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare.

Vi har derfor laget en steg for steg guide som forklarer deg hvordan du kjøper kryptovaluta, og hvorfor 2018 er året der kryptovaluta virkelig blir mainstream.

Kjøpe kryptovaluta med Vipps fra norsk børs

Det er flere norske kryptobørser der ute, og en av de største er Firi (tidligere MiraiEx).

Dette er en stor norsk kryptobørs der du kan kjøpe kryptovaluta raskt og trygt.

Firi har godkjenning fra Finanstilsynet, og alle norske bruker kan bruke Vipps og BankID for å registrere deg.

Som ny kunde får du i tillegg inntil 200 kroner i bonus som du kan kjøpe kryptovaluta for.

Firi tilbyr følgende kryptovalutaer:

Slik kjøper du kryptovaluta hos Firi:

1. Det første du må gjøre er å registrere deg ved å bruke denne lenken. Da får du samtidig inntil 200 kroner i bonus. Du registrerer deg med Vipps eller e-post.

2. Når kontoen er registrert må du verifisere kontoen. Dette gjør du med BankID eller BankID for mobil.

3. Du kan nå begynne å kjøpe kryptovaluta. Dette gjør du ved å overføre penger fra bankkontoen din til Firi. Selskapet har utviklet et system som gjør det raskt å overføre penger fra alle norske banker til børsen.

Steg for steg guide for å kjøpe kryptovaluta med Visa/Mastercard

Kryptovaluta skiller seg fra vanlig valuta ved at valutaen ikke kontrolleres av banker. Det er altså ikke mulig å kjøpe kryptovaluta hos en vanlig bank. Kryptovaluta må kjøpes på såkalte kryptobørser, som det etter hvert begynner å finnes ganske mange av. Når du kjøper kryptovaluta for første gang er det imidlertid viktig at du velger en seriøs børs, som tar godt vare på investeringene dine og som har gode sikkerhetssystemer mot hackere.

I vår steg for steg guide under fokuserer vi på to av verdens største kryptobørser. Disse har begge et stort utvalg av kryptovaluta, og er gode steder å starte med å kjøpe din første kryptovaluta.

Se også vår store guide til å kjøpe NFT

Steg 1. Et godt utgangspunkt for nybegynnere. De fleste nybegynnere bør starte med å kjøpe en eller flere av de mest kjente kryptovalutaene hos Binance. Dette er en av av verdens største kryptobørser som er underlagt strenge reguleringer, og hvor man kan kjøpe alle de mest kjente kryptovalutaene. En stor fordel med disse børsene er at du kan handle direkte ved å bruke ditt bankkort (VISA eller Mastercard) eller ved å overføre penger direkte fra din norske bankkonto.

Hos Binance kan du blant annet kjøpe følgende kryptovalutaer

Steg 2: Registrering. Før du kan gå i gang med å kjøpe kryptovaluta hos Binance må du registrere deg. Siden Binance er opptatt av sikkerhet på samme måte som banker er, så må du i forbindelse med registreringen ta bilde av pass eller førerkort og sende det til inn til Binance. Mange er skeptiske til dette, men det er ingenting å tenke på. Binance er som sagt en stor og seriøs kryptobørs, og som har mange millioner brukere (og får flere hundretusen nye brukere hver dag). Du tar enkelt bilde med din mobil og sender inn over nettet. Når dette er gjort må du vente på at registeringen blir validert. Dette kan ta litt tid avhengig av hvor mange som forsøker å opprette en ny konto.

Steg 3. Begynne å kjøpe kryptovaluta. Med en gang din konto er validert kan du begynne å kjøpe kryptovaluta hos Binance Den enkleste måte å kjøpe din første kryptovaluta på er å bruke ditt norske bankkort. Da går kjøpet igjennom på sekunder. At annet alternativ er å først overføre penger fra din norske bankkonto.

Når du har kjøpt kryptovaluta blir disse lagret i ”wallets” hos Binance. Dette er digitale lommebøker som kun du har tilgang til. Det er ulike wallets avhengig av hvilken kryptovaluta du kjøper, og fra den digitale lommeboken kan du motta kryptovaluta og sende kryptovaluta fra andre.

Dersom du ønsker å veksle inn kryptovalutaen, kan du gjøre dette og deretter overføre pengene tilbake til din norske bankkonto. På ditt dashbord hos Binance kan du følge med på kursutviklingen på de ulike kryptovalutaene, og du kan se hvor mye kryptovalutaen er verdt i norske kroner. Binance har også en meget god app for mobil der du kan både handle valuta og følge med på kursutviklingen.

Binance har et enormt utvalg av kryptovalutaer. Ønsker du å kjøpe annen krypto enn de største (såkalte ”altcoins”) så er dette børsen vi anbefaler.

Les også: De beste norske børsene for kjøp av bitcoin og kryptovaluta

Det fungerer fint å lagre din kryptovaluta hos de aktuelle børsene. For at kryptoen din skal være 100 % sikker mot f.eks. hackere bør du imidlertid vurdere å lagre den på andre måter. Du kan lese mer om hvordan du kan lagre kryptovaluta trygt ved å lese vår artikkel som gjelder lagring av Bitcoins. Her lærer du mer om ulike typer digitale lommebøker. Ved å Google finner du en lommebok som passer for den kryptovalutaen du har kjøpt.

Kjøpe kryptovaluta med PayPal på handelsplassen eToro

Kryptoaktiva er uregulert i enkelte EU-land og Storbritannia. Ingen forbrukerbeskyttelse. Kapitalen din er i fare.

En annen veldig populær handelsplass som lar deg kjøpe kryptovaluta er den sosiale handelsplassen eToro. Hos eToro får du tilgang til noen av de mest kjente og populære kryptovalutaene, og du får tilgang til porteføljen din både på nett og via eToro sin egen app.

En fordel med å kjøpe kryptovaluta hos eToro, er at det er veldig enkelt. Du velger selv om du vil bruke ditt Visa/Mastercard til å sette inn penger, eller om du vil overføre fra PayPal eller din norske bankkonto.

Steg for steg guide til å kjøpe kryptovaluta fra eToro

1. Det første du må gjøre for å kunne kjøpe kryptovaluta hos eToro er å registrere deg på handelsplassen. Det gjør du ved å bruke denne lenken. Konto oppretter du enten ved å lage deg et brukernavn og passord, og oppgi e-postadressen din.

2. Når konto er opprettet setter du inn penger på kontoen din. Dette kan du gjøre ved å registrere ditt Visa/Mastercard, eller ved å overføre via PayPal eller din norske bankkonto.

3. Du trenger ikke å verifisere identiteten din for å kunne begynne å kjøpe kryptovaluta hos eToro, men skal du ta ut penger fra kontoen din må du verifisere brukeren din ved å sende inn kopi av pass/førerkort.

4. Når du har kjøpt dine første kryptovalutaer kan du oppbevare disse trygt hos eToro, eller du kan sende den til en annen kryptowallet.

Kryptoinvesteringer er svært ustabile og  uregulerte investeringsprodukter. Ingen EU-investorbeskyttelse.

Kjøpe kryptovaluta med BankID hos Skilling

Dersom du mer mer opptatt av å følge kursbevegelsene av kryptovalutaen enn å faktisk eie kryptovaluta bør du vurdere å kjøpe kryptovaluta som CFD hos Skilling. CFD er en forkortelse for “Contract for difference”, og når du handler kryptovaluta som CFD så eier du ingen faktiske digitale mynter. Det du eier er et finansielt instrument som lar deg spekulere i prisoppgang og prisnedgang.

Dersom kryptovalutaen du handler stiger i verdi vil du tjene penger på din CFD, og dersom kryptovalutaen synker i verdi vil du tape penger.

Hos Skilling kan du trade en rekke ulike kryptovalutaer som CFD, blant annet Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, NEO, Ripple, IOTA, Monero, EOS, Litecoin

Hvorfor bør du kjøpe kryptovaluta?

De fleste kryptovalutaene på markedet har steget enormt i verdi det siste året. I en fersk artikkel fra næringslivsavisen E24 fremgår det at de mest populære kryptoene har steget med flere tusen prosent på et år.

  • Ripple (XRP) har steget med 35159 % i 2017
  • Ethereum har steget med 9380 % i 2017
  • Bitcoin har steget med 1368 % i 2017
  • Stellar Lumen har steget med 14511 % i 2017
  • Dash har steget med 9281 % i 2017

Fortsetter den eventyrlige oppgangen i 2018? Vel, det er det alle som kjøper kryptovaluta håper på. Mange mener at 2018 er året der allmennheten virkelig vil oppdage krypto som investeringsobjekt, og at dette kommer til å føre til nye enorme prisstigninger.

Det er imidlertid viktig å være klar over at ingen faktisk vet hvordan verdien på ulike kryptovalutaer vil utvikle seg i året som kommer. Det er viktig å huske på at kryptovaluta er en volatil valuta med store svingninger. For deg som planlegger å kjøpe kryptovaluta er det viktig å ikke investere mer enn du har råd til å tape.

Ofte stilte spørsmål om å kjøp av kryptovaluta

Hvor er det best å kjøpe kryptovaluta?

Det beste er å kjøpe kryptovaluta hos en av de store børsene på nett. Det finnes både norske og utenlandske børser. De største norske børsene er Firi og NBX. Disse er godkjent av Finanstilsynet. Trygge utenlandske børser er eToro og Binance.

Hvilke kryptovaluta skal jeg kjøpe i 2023?

Det finnes tusenvis av ulike kryptovalutaer der ute, og valgmulighetene er mange. Er du nybegynner, og det er første gang du kjøper kryptovaluta er det lurt å holde seg til de største valutaene, som Bitcoin, Ethereum, Cardano, XRP, Litecoin og Solana.

Kan man kjøpe kryptovaluta med Vipps?

Ja, det er flere handelsplasser som lar deg kjøpe kryptovaluta med Vipps. Hos de norske børsene Firi og NBX kan du både registrere deg og kjøpe kryptovaluta med Vipps raskt, trygt og enkelt.

Er det mulig å kjøpe kryptovaluta med ApplePay?

ApplePay er en praktisk metode for å kjøpe kryptovaluta, og dette er mulig hos flere børser. Vi anbefaler den norske børsen Firi, som lar deg kjøpe kryptovaluta med ApplePay.

Er det lov å kjøpe krypto?

Det er lovlig å kjøpe krypto for nordmenn. Det er likevel verdt å merke seg at investering i kryptovaluta er risikofylt, og norske myndigheter har flere ganger advart mot å invester i kryptovaluta. Du bør aldri investere mer enn du har råd til å tape.

Når betaler man skatt av kryptovaluta?

Du må betale skatt av krypto hver gang du selger kryptovaluta med gevinst. Kjøper du kryptovaluta for 1000 kroner og selger den samme kryptoen for 1200 kroner, så skal du skatte av 200 kroner. På samme måte får du fradrag dersom du selger med tap. Skattesatsen er 22 %

Les også våre andre guider:

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners.
Cookies settings
Accept
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active

Privacy Policy

What information do we collect?

We collect information from you when you register on our site or place an order. When ordering or registering on our site, as appropriate, you may be asked to enter your: name, e-mail address or mailing address.

What do we use your information for?

Any of the information we collect from you may be used in one of the following ways: To personalize your experience (your information helps us to better respond to your individual needs) To improve our website (we continually strive to improve our website offerings based on the information and feedback we receive from you) To improve customer service (your information helps us to more effectively respond to your customer service requests and support needs) To process transactions Your information, whether public or private, will not be sold, exchanged, transferred, or given to any other company for any reason whatsoever, without your consent, other than for the express purpose of delivering the purchased product or service requested. To administer a contest, promotion, survey or other site feature To send periodic emails The email address you provide for order processing, will only be used to send you information and updates pertaining to your order.

How do we protect your information?

We implement a variety of security measures to maintain the safety of your personal information when you place an order or enter, submit, or access your personal information. We offer the use of a secure server. All supplied sensitive/credit information is transmitted via Secure Socket Layer (SSL) technology and then encrypted into our Payment gateway providers database only to be accessible by those authorized with special access rights to such systems, and are required to?keep the information confidential. After a transaction, your private information (credit cards, social security numbers, financials, etc.) will not be kept on file for more than 60 days.

Do we use cookies?

Yes (Cookies are small files that a site or its service provider transfers to your computers hard drive through your Web browser (if you allow) that enables the sites or service providers systems to recognize your browser and capture and remember certain information We use cookies to help us remember and process the items in your shopping cart, understand and save your preferences for future visits, keep track of advertisements and compile aggregate data about site traffic and site interaction so that we can offer better site experiences and tools in the future. We may contract with third-party service providers to assist us in better understanding our site visitors. These service providers are not permitted to use the information collected on our behalf except to help us conduct and improve our business. If you prefer, you can choose to have your computer warn you each time a cookie is being sent, or you can choose to turn off all cookies via your browser settings. Like most websites, if you turn your cookies off, some of our services may not function properly. However, you can still place orders by contacting customer service. Google Analytics We use Google Analytics on our sites for anonymous reporting of site usage and for advertising on the site. If you would like to opt-out of Google Analytics monitoring your behaviour on our sites please use this link (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/)

Do we disclose any information to outside parties?

We do not sell, trade, or otherwise transfer to outside parties your personally identifiable information. This does not include trusted third parties who assist us in operating our website, conducting our business, or servicing you, so long as those parties agree to keep this information confidential. We may also release your information when we believe release is appropriate to comply with the law, enforce our site policies, or protect ours or others rights, property, or safety. However, non-personally identifiable visitor information may be provided to other parties for marketing, advertising, or other uses.

Registration

The minimum information we need to register you is your name, email address and a password. We will ask you more questions for different services, including sales promotions. Unless we say otherwise, you have to answer all the registration questions. We may also ask some other, voluntary questions during registration for certain services (for example, professional networks) so we can gain a clearer understanding of who you are. This also allows us to personalise services for you. To assist us in our marketing, in addition to the data that you provide to us if you register, we may also obtain data from trusted third parties to help us understand what you might be interested in. This ‘profiling’ information is produced from a variety of sources, including publicly available data (such as the electoral roll) or from sources such as surveys and polls where you have given your permission for your data to be shared. You can choose not to have such data shared with the Guardian from these sources by logging into your account and changing the settings in the privacy section. After you have registered, and with your permission, we may send you emails we think may interest you. Newsletters may be personalised based on what you have been reading on theguardian.com. At any time you can decide not to receive these emails and will be able to ‘unsubscribe’. Logging in using social networking credentials If you log-in to our sites using a Facebook log-in, you are granting permission to Facebook to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth and location which will then be used to form a Guardian identity. You can also use your picture from Facebook as part of your profile. This will also allow us and Facebook to share your, networks, user ID and any other information you choose to share according to your Facebook account settings. If you remove the Guardian app from your Facebook settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a Google log-in, you grant permission to Google to share your user details with us. This will include your name, email address, date of birth, sex and location which we will then use to form a Guardian identity. You may use your picture from Google as part of your profile. This also allows us to share your networks, user ID and any other information you choose to share according to your Google account settings. If you remove the Guardian from your Google settings, we will no longer have access to this information. If you log-in to our sites using a twitter log-in, we receive your avatar (the small picture that appears next to your tweets) and twitter username.

Children’s Online Privacy Protection Act Compliance

We are in compliance with the requirements of COPPA (Childrens Online Privacy Protection Act), we do not collect any information from anyone under 13 years of age. Our website, products and services are all directed to people who are at least 13 years old or older.

Updating your personal information

We offer a ‘My details’ page (also known as Dashboard), where you can update your personal information at any time, and change your marketing preferences. You can get to this page from most pages on the site – simply click on the ‘My details’ link at the top of the screen when you are signed in.

Online Privacy Policy Only

This online privacy policy applies only to information collected through our website and not to information collected offline.

Your Consent

By using our site, you consent to our privacy policy.

Changes to our Privacy Policy

If we decide to change our privacy policy, we will post those changes on this page.
Save settings
Cookies settings