Når er strømmen billigst?

Stadig økende strømpriser merkes på lommeboka. Mange vil derfor ha svaret på følgende spørsmål: Når er strømmen billigst?

I denne artikkelen gir vi deg fasiten på nettopp når på døgnet strømprisen er billigst, og hva du kan gjøre av tiltak for å spare strøm.

Strømmen er billigst om natten

Dagens strømpriser har eksplodert, og med en kald vinter i vente så er det nok mange som lurer på hvordan strømprisene kommer til å påvirke økonomien fremover.

Selv om folk flest ikke får gjort noe med strømprisene, så kan du enkelt selv påvirke når på døgnet du bruker mest strøm.

Mange stiller seg nemlig spørsmålet: Når på døgnet er strømprisene lavest?

Og svaret er faktisk mye enklere enn man skulle tro.

På generelt grunnlag kan vi avsløre at strømprisene er billigst sent på kvelden og på natten, i tillegg til midt på dagen.

Dette er ikke tilfeldig. Strømmarkedet er nemlig regulert slik at størmprisene er billigst når færrest bruker strøm, og dette skjer nettopp på natten og midt på dagen.

I perioder der flest bruker strøm er strømmen dyrest, noe som kanskje ikke er overraskende.

Så når på døgnet er da strømprisene billigst?

I tidsperioden kl. 23 til 06 bruker folk generelt lite strøm, og det er også i dette tidsrommet at strømprisene er lavest?

Aller billigst er strømmen mellom kl. 03 og 04 på natten, for da bruker vi generelt veldig lite strøm, og lavt forbruk betyr som vi nå vet lavere strømpriser.

Etter klokken 06 våkner folket, og da går også strømforbruket opp. Det samme gjør strømprisene.

Det er også verdt å nevne at strømprisene også er ganske lave midt på dagen, mellom kl. 12 og 15.

Dersom du er en natteravn, eller er hjemme på dagtid, har du altså flust med muligheter til å utnytte tidsperioden når strømmen er billigst.

Planlegger du å kjøre vaskemaskinen, oppvaskmaskinen, ta deg en dusj eller lade elbilen, kan det altså være fornuftig å gjøre det i tidsrommet når strømmen er billigst. Det er det potensielt MYE penger å spare på.

Når er strømmen dyrest?

På samme måte som at strømmen er billigst når det er lavt forbruk, så er strømmen dyrest når forbruket er høyt. Det betyr at du betaler mest for strøm når folk flest er hjemme og bruker mye strøm.

I tidsrommet kl .08 til 09 er strømprisen på ditt dyreste. Strømmen er også veldig dyr i perioden kl. 17 til 18. Klarer du å bruke lite strøm i dette tidsrommet kan du faktisk se en merkbar effekt på strømregningen din.

Strømselskapet Glitre Energi har laget en modell som viser når strømprisen er dyrest og billigst i løpet av døgnet på Østlandet. Denne modellen gir deg en god indikator på når det er fornuftig, og ufornuftig, å bruke strøm.

Faksimile fra Glitre Energi

Hva bruker mest strøm, og hvordan får du billigere strømregning?

Det er jo bra å vite når strømmen er billigst, men hvordan du bruker strøm har jo også mye å si for hvor høy strømregningen din blir.

Strømforbruket avhenger naturligvis av hva slags bolig du bor i, hvor mange du er i familien og hvor varmt du liker å ha det.

En gjennomsnittlig familie på fire personer i en enebolig på 120 kvm vil i løpet av året bruke rundt 14.400 kWh kun på oppvarming.

Men hva bruker vi egentlig mest strøm på?

Oppvarming av boligen vår er kanskje ikke overraskende det vi bruker mest strøm på, og som også er viktigst å være bevisst på om man vil redusere strømforbruket sitt.

Faktisk går inntil 70 % av strømforbruket til en vanlig familie til nettopp oppvarming.

Vi bruker også svært mye strøm på varmtvannet vårt. Rundt 20 % av strømforbruket når til nettopp dette. Dusjer du når strømmen er billigst, kan du faktisk spare en del penger.

Varme er altså et stikkord når man snakker om strømforbruk.

Ut over dette er lading av elbil en strømtyv, og denne bør jo helst lades på natten når strømprisene er lavest.

Ofte stilte spørsmål om strøm

Når er strømmen billigst i dag?

Strømmen er normalt billigst når når folk flest bruker lite strøm. Fra kl 22 på kvelden og frem til 07 neste morgen er det vanligvis lavt forbruk av strøm, og da er strømmen også billigst.

Når er strømmen dyrest?

Strømmen er dyrest når folk flest bruker mye strøm. Dette er gjerne på morgenen når folk dusjer mellom kl 07 og 09, og på ettermiddagen når folk kommer hjem fra jobb mellom 16 til 18.

Hva bruker man mest strøm på?

I en vanlig husholdning til ca. 60 prosent av strømforbruket gå til oppvarming, 20 prosent til varmtvann, 15 prosent til elektriske apparater og 10 prosent til belysning.

Hvor kan jeg se strømprisene time for time?

De fleste strømselskaper har informasjon om strømprisen time for time på nettsidene sine. Her kan du enkelt se når strømmen er billigst og dyrest. Sjekk også ut strømselskapenes apper, som har oversikt over strømprisene time for time.