20/10/2019

Slik fungerer CFD handel

Stadig flere nordmenn oppdager gledene ved å trade på nett. For deg som ønsker å ta del i kursbevegelsene til aksjer, råvarer og kryptovaluta uten å eie de underliggende aktiva, kan CFD handel være tingen. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva en CFD er, og hvordan du kan trade med CFD på en trygg måte.

Plus500 Bli med over 23 millioner fra hele verden som allerede har valgt Plus500
Oppdag tusenvis av verdens mest populære finansielle CFD-instrumenter, og få gratis sanntidstilbud for å utforske uendelige tradingmuligheter.
  • *82% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.
Opprett konto hos Plus500

Hva er en CFD?

CFD er en forkortelse for «Contract for difference». Kort forklart er en CFD et finansielt instrument som lar deg spekulere i finansmarkedene uten at du faktisk må kjøpe underliggende aktiva.

Når du trader CFD så kjøper du altså ikke aksjer, valuta eller råvarene du spekulerer i. Det du handler er retten til å være med på kursbevegelsene uten å måtte eie noe som helst. I forhold til gevinst og tap fungerer CFD handel likt som vanlig handel på børs. Dersom kursen går opp vil dine CFDer øke i verdi, og dersom kursen synker vil dine CFDer synke i verdi..

En CFD anses som et derivativt produkt fordi du har muligheten til å spekulere i de finansielle markedene uten å faktisk eie det underliggende produktet. Det du faktisk eier en er kontrakt som gir deg de samme utfallene av både prisoppgang og prisnedgang.

En fordel med CFD handel er at du har muligheten til å spekulere både i prisoppgang og prisnedgang på det aktuelle aktivumet. Å spekulere i prisnedgang kalles tradisjonelt «shorting», og er ikke noe du uten videre kan gjøre dersom du er en hobbytrader som trader på børsen. Med CFD er det imidlertid enkelt å spekulere på prisnedgang på både aksjer, råvarer, kryptovalutaer og andre aktiva om du ønsker det.

Det finnes en jungel av ulike tjenester som tar deg holde handle CFDer på nett. Som trader er det lett å bli forvirret. I denne artikkelen anbefaler vi at du  registrerer en konto hos Plus500. Dette er en av de absolutt største handelsplassene for CFD trading på nett, og en svært seriøs aktør. 82% av CFD-kontoer innen detaljhandelen taper penger.

Hos Plus500 må du igjennom en registreringsprosess før du kan gå i gang med CFD tradingen. Prosessen er imidlertid smidig og grei, og sikrer deg en trygg ramme rundt investeringene dine. Du registerer deg enkelt ved bruk av norsk BankID.

Plus500 lar deg handle CFDer innen aksjer, indekser, valuta, råvarer og kryptovaluta. Du kan bruke en rekke ulike betalingsmetoder for å gjøre innskudd og uttak, blant annet kredittkort, PayPal eller Skrill.

CFD handel med aksjer

Dersom du er interessert i å spekulere i et enormt utvalg av aksjer fra hele verden er Skilling en flott sted å handle aksjer som CFD. Handelsportalen lar deg trade aksjer fra populære finansielle markeder som Tyskland, UK og USA.

Noen av de mest populære aksjene du finner hos Skilling er Apple, Microsoft, Alphabet (Google) og Facebook. Dette er imidlertid bare noen av aksjene du kan handle som CFD. Lister er lang med over 2000 kjente og mindre kjente selskaper som er børsnotert på børser som New York Stock Exchange, London Stock Exchange, NASDAQ og Tokyo Stock Exchange
.
En stor fordel med å trade aksjer som CFD i stedet for gjennom ulike nettmeglere er at du slipper kurtasje på handlene dine. Hos nettmeglerne er det ikke uvanlig at meglerne tar 20-60 kroner per handel. Dette gjør det lite lønnsomt å kjøpe aksjer for lave summer.

Begynner du med CFD handel av aksjer hos Skilling vil du se at denne handelsplassen har 0 % kommisjon på handlene sine.

En stor forskjell fra vanlig aksjehandel er at du ved a trade aksjer som CFD han spekulere med giring på handlene dine. Dette gjør at gevinstene (men også tapene) kan bli langt større enn ved vanlig børshandel. Les mer om giring til slutt i denne artikkelen.

Plus500 har en flott og intuitiv trading plattform som er perfekt for både deg som vil handle av og til og deg som vil drive med daytrading. Som aksjetrader vil du finne deg fort til rette med CFD trading på Plus500 sin plattform. Siden CFD-er er kompliserte finansielle produkter bør du som nybegynner starte med å registrere en demo-konto der du kan lære deg hvordan Skilling fungerer med demopenger.

CFD handel med råvarer

En populær aktiva for de som driver med CFD handel hos Plus500 er råvarer. Gull, sølv og olje er kanskje de mest kjente råvarene som nordmenn liker å trade, men listen av råvarer hos Plu500 er lang. Her finner du blant annet naturgass, kaffe, kobber, hvete og bomull.

Den innovative handlesplattformen til Plus500 gjør det mulig å handle råvarer med giring, samtidig som du enkelt kan sette dine egne limits slik at posisjonene dine f.eks. lukkes til bestemte kurser automatisk.

CFD trading med kryptovaluta

Bitcoin og annen kryptovaluta har blitt svært populære for trading de siste årene. Det er kanskje ikke så rart med tanke den ekstreme prisutviklingen disse valutaene har hatt.

Plus500 Bli med over 23 millioner fra hele verden som allerede har valgt Plus500
Oppdag tusenvis av verdens mest populære finansielle CFD-instrumenter, og få gratis sanntidstilbud for å utforske uendelige tradingmuligheter.
  • *82% av private investeringskontoer taper penger ved å handle CFDer med denne leverandøren. Du bør overveie om du har råd til å ta høye risikoen for å tape pengene dine.
Opprett konto hos Plus500

Mange synes det er vanskelig å kjøpe ekte kryptovaluta, og ønsker et lettere alternativ enn det de tradisjonelle kryptobørsene kan tilby.

Dersom du ønsker å trade Bitcoin og annen kryptovaluta for å ta del i kurssvigningene, men ikke er så opptatt av å faktisk eie digitale mynter er CFD handel med kryptovaluta hos Plus500 et glimrende alternativ for deg.

Hos Skilling finner du en rekke av de mest kjente kryptovalutaene som CFDer. Du kan for eksempel handle Ethereum, Bitcoin, Litecoin, NEO, Ripple, IOTA, Stella, EOS, Cardano og Monero.

Det er rett og slett enkelt å kjøpe Bitcoin og andre kjente kryptovalutaer som CFD hos Plus500.

Det er trygt å komme i gang med å CFD handel med de mest kjente kryptovalutaene hos Plus500, og du slipper å tenke på sikkerhet og hvor du skal lagre de digitale myntene.

Begreper du må kjenne til

Før du går i gang med CFD handel er det noen viktige begreper du bør kjenne til.

Giring

Giring er kanskje det viktigste begrepet du bør kjenne til dersom du vil gå i gang med CFD handel. Når du handler CFDer kan du gire posisjonene dine. Dette betyr at du kan få eksponeringen til en stor posisjon uten å måtte betale for hele posisjonen i forkant.

I realiteten betyr dette at både gevinster og tap vil bli forstørret i forhold til innskuddet ditt, og det betyr også at tapene kan overstige det du faktisk betalte for posisjonen. Kall det gjerne trading på speed. Giring kan være svært lukrativt, men også veldig farlig for deg som ikke er godt kjent med CFD trading. Vår anbefaling er å vente med å gire posisjonene til du har tradet i en periode og er godt kjent med både CFDer og plattformen til Plus500.

Short og long trading

CFD trading gir deg muligheten til å spekulere på kursbevegelser i begge retninger. Dette betyr at du kan åpne både en CFD posisjon som oppnår gevinst eller tap dersom markedet stiger (long) men også en CFD posisjon som oppnår gevinst eller tap når markedet synker (short). Sistnevnte betyr at du shorter, i motsetning til å ha troen på prisoppgang der du går long.

Tror du f.eks. at aksjene til Facebook vil synke har du muligheten til å selge aksjene som CFDer uten å faktisk eie aksjene på forhånd. Du vil da få en gevinst dersom aksjekursen faller, men vil tape penger dersom aksjekursen stiger.

Fordeler med CFD handel vs. vanlig børshandel

Det er mange fordeler med å velge CFD handel i forhold til vanlig børshandel.

For det første gir handel med CFD deg muligheten til gire posisjonene dine.

For det andre gir CFD handel deg muligheten til å shorte posisjonene dine. Dersom du tror markedet vil synke så investerer du rett og slett i at kursene synker.

Dette er noe som ikke er veldig aktuelt for en hobbytrader på børs, men som fungerer fint hos handelsplasser som Plus500.

For det tredje gir handel med CFD deg muligheten til å trade på mange markeder. Faktisk vil du handle på over 16 000 markeder på handelsplattformen til Plus500. Dette inkluderer råvarer, indekser, aksjer, valutaer, kryptovalutaer, opsjoner og annet.

Ved å bruke en handelsplattform som Plus500 til å trade CFDer har du alle markedene på ett og samme sted, og du slipper å ha tilgang til mange ulike plattformer og nettmeglere.

For det fjerne lar Plus500 deg trade CFDer på alle markedene direkte fra mobilen. Du kan til og med laste ned en egen app som gjør handelsplattformen tilgjengelig med noen få klikk.