Spare i kryptovaluta

De siste 10 årene har kryptovaluta virkelig fått et solid fotfeste som investeringsobjekt. Men er det trygt å spare i kryptovaluta? I denne artikkelen ser vi nærmere på det og gir deg samtidig gode tips, råd og den viktigste informasjonen du trenger å vite, for å komme i gang med sparing i kryptovaluta.

Hvor er det trygt å spare i kryptovaluta?

Den vanligste og tryggeste måten å handle kryptovaluta på er gjennom en norsk kryptobørs, slik som for eksempel firi.com, noe vi skal komme tilbake til.  Det praktiske og brukervennlige med kryptosparing er at du kan handle for akkurat det beløpet som passer for deg. Du trenger ikke å kjøpe én hel coin av gangen, du kan f.eks bare kjøpe 0,000234 av en Bitcoin.

Det viktigste er beløpet du ønsker å investere for, ikke antall coins du kjøper. Tar du i bruk en spareavtale hos en kryptobørs som Firi, betaler du bare 0,7% i avgift på automatiske kjøp av kryptovaluta.

 Du har tre måter å gjøre dette på:

  • Sette opp en egen konto med automatiske trekk fra nettbanken din.
  • Gjøre enkeltoverføringer fra nettbank
  • Overføre internt fra hovedkontoen din hos Firi til sparekontoen din.

Hvordan komme i gang med sparing i kryptovaluta:

Ved hjelp av FiriNordens største kryptobørs, kan du trygt og enkelt komme i gang med investeringen.

Slik setter du opp en Firi-konto med Kryptosparing:

  • Last ned Firi-appen, eller besøk Firi.com
  • Registrer deg med Vipps eller e-post og signer med BankID
  • Opprett sparekonto og spareavtale med faste trekk fra nettbanken din
  • Du velger selv hvilket beløp og hvor ofte du vil spare, og ikke minst hvilke kryptovalutaer du vil spare i.
  • Firi veksler for deg til markedets beste pris

Tips til kryptosparing

Før du starter å investere, anbefales det at du setter deg godt inn i sparemetoden :  Gjør grundig research og aldri invester penger du ikke har råd til å tape. Husk at historisk avkastning ikke er en garanti for fremtidig avkastning. Markedet kan endre seg raskt, både ene og andre veien.

Firi har fem gode tips til å begynne sparing i kryptovaluta :

1. Sett deg godt inn i hva kryptovaluta faktisk er, og hvordan såkalt «blokkjede-teknologi» fungerer.

Kryptovaluta kommer i ulike typer, som kan være ganske ulike hverandre. Det er f.eks en stor forskjell på NFTs, såkalte “layer 1” kryptovalutaer, Bitcoin, “defi” eller gaming-prosjekter. Alle disse valutaene har sine egne unike egenskaper, som det er lurt å gjøre seg kjent med før du tar et valg om hvilken du selv vil ta i bruk.

Kryptovaluta kan deles inn i mange kategorier og underkategorier, utifra hver enkelte valutas markedsverdi. Det er til enhver tid ulike trender som beveger seg i krypto-verdenen. I startfasen av investeringsreisen din, er derfor lurt å skaffe seg en oversikt over de ulike kategoriene, utifra hva markedet sier er lurt å investere i, og hvilke kategorier du selv synes er interresant. Nettsider som coingecko.com,  gjør det mulig for deg å utforske de ulike kategoriene.

2. Les deg opp på ulike valutaer og finn deres «white paper».

Som ved investering i en bedrift, hvor du først ser igjennom bedriftens forretningsplan, kan det også være lurt å sette seg inn i kryptovalutaens «forretningsplan».  Du kan tenke på whitepaper, litt som valutaens forretningsplan :  Det er et dokument som forklarer ideen og teknologien bak, og fremtidsplanen for hvert enkelt kryptovaluta-prosjekt.

Whitepaper finner du enkelt på de aktuelle kryptovalutaenes offisielle nettsider. Her finner du f.eks. Bitcoin sitt whitepaper. Det kan godt tenkes at man bør være litt mer forsiktig med de valutaene hvor et slikt Whitepaper ikke står definert tydelig på nettsiden deres, eller ikke kommer tydelig frem i andre informasjonskilder for valutaen.

3. Hent inspirasjon, men ikke kopiér.

Selv de proffeste «krypto-ekspertene» har ingen forutsetning for å garantere hvilken vei markedet svinger, og eventuelt når det skulle svinge. Det vil dermed alltid være noens subjektive mening om hva som er lurt å satse på, ei heller når. Samtidig vet man jo, av erfaring,  at om en kjendis eller influenser plutselig uttaler seg om en spesiell kryptovaluta, eller at en valuta blir mer populær i sosiale medier enn andre, er det mest sannsynlig egentlig et dårlig tidspunkt for deg også,  å skulle satse på akkurat denne valutaen. 

Les også vår guide til å kjøpe bitcoin

4. Ikke sats alt på én ting

Dersom du sprer pengene dine i ulike investeringsmuligheter, og ikke satser alle pengene på én sparemåte i bare én valuta, reduserer du generell risiko med pengene dine. Du kan for eksempel putte penger både i sparekontoer, fond, aksjer, eiendom, gull eller ulike typer kryptovalutaer.

Les også: Alt du må vite om sparing

På den måten minimerer du risiko for at alt går galt samtidig, i tilfelle en av investeringene dine skulle gå dårlig. Det er viktig å finne en balanse som passer deg og din økonomi, og velge investeringer som samsvarer med din risikotoleranse.

5. Få oversikt over markedet

Selv om du tenker langsiktig investering og sparing, vil det være lurt å aktivt følge med på markedet og i nyhetsbildet, hvordan kursene til de ulike kryptovalutaene endrer seg. CoinMarketCap har en grei oversikt og kan være en grei kilde for å følge med på akkurat dette.

Vær oppmerksom på at det er de største kryptovalutaene, som Ethereum og Bitcoin, som i stor grad styrer utviklingen i markedet.

Hvorfor er sparing i kryptovaluta lurt?

I løpet av de siste 30 årene har vi vært vitne til en digital revolusjon av kunnskap og kommunikasjon. Mange mener at det finansielle systemet vårt nå står for tur til en slik revolusjon. Entusiasmen for kryptovaluta, eller bitcoin, oppsto fordi folk så behovet for en global valuta som ikke ble styrt av sentralbanker og politikere, slik som valuta stort sett styres idag.

Du har kanskje hørt om og er kjent med uttrykk som  «kryptovaluta» «bitcoin» eller «bull-marked». Du har kanskje også hørt snakk om hvordan vårt finansielle system nå står ovenfor en digital revolusjon. For mange, blir man introdusert for kryptovaluta første gang, når det nærmer seg slutt på de ekstreme prisoppgangene — blant ekspertene, kalt et “bull-marked». Pengene har tatt kontroll og man må «handle nå» mens interessen for markedet er på topp. 

Den tryggeste måten å spare i kryptovaluta på er ikke å kjøpe alt på en gang, men å benytte seg av en investeringsstrategi som heter «dollar cost averaging» (DCA). Dette er en populær strategi, som har vist seg over tid å gi meget gode resultater når det gjelder bitcoin og andre kryptovaluta. Beløpet som trekkes fra kontoen din er i norske kroner, og det gjøres deretter et automatisk kjøp av kryptovalutaene du ønsker å spare i.

Fordelene med å spare i kryptovaluta

Det er mange potensielle fordeler med å spare i kryptovaluta, men det er viktig å huske at det også er forbundet med risiko. Her er noen av de viktigste grunnene til at folk velger å spare i krypto:

1. Høy avkastning: Kryptovaluta har historisk sett gitt høy avkastning. For eksempel har Bitcoin steget med over 100 000% siden den ble lansert i 2009.

2. Diversifisering: Kryptovaluta kan være en god måte å diversifisere investeringsporteføljen din på. De er ikke korrelert med tradisjonelle aktiva som aksjer og obligasjoner, noe som betyr at de kan bidra til å redusere den totale risikoen i porteføljen din.

3. Beskyttelse mot inflasjon: Tilbudet på mange kryptovalutaer er begrenset, noe som gjør dem mindre utsatt for inflasjon enn fiat-valutaer som kan trykkes av sentralbanker.

4. Kontroll over pengene dine: Med kryptovaluta har du full kontroll over dine egne penger. Det er ingen banker eller mellommenn involvert, noe som betyr at du kan sende og motta penger uten begrensninger.

5. Global tilgang: Kryptovaluta kan brukes over hele verden uten behov for å veksle valuta. Dette kan være en stor fordel for folk som bor i land med ustabile økonomier eller som har begrenset tilgang til tradisjonelle banktjenester.

6. Anonymitet: Mange kryptovalutaer tilbyr et høyt nivå av anonymitet. Dette kan være en fordel for folk som ønsker å beskytte personvernet sitt eller som bor i land med undertrykkende regimer.

7. Fremtidig potensiale: Mange eksperter mener at kryptovaluta har potensiale til å revolusjonere finansverdenen. De tror at krypto kan bli en mer effektiv og rimelig måte å foreta transaksjoner på, og at de kan gi tilgang til finansielle tjenester til milliarder av mennesker som for tiden er ekskludert.

Risiko ved å spare i kryptovaluta

Det er viktig å huske at det også er forbundet med risiko å spare i kryptovaluta. Her er noen av de viktigste risikoene:

1. Volatilitet: Kryptovalutamarkedet er svært volatilt, og prisene kan svinge kraftig over korte perioder. Dette betyr at du kan tape penger hvis du investerer i kryptovaluta.

2. Hackere: Kryptovaluta-børser og lommebøker er et attraktivt mål for hackere. Hvis kryptovalutaen din blir hacket, kan du miste den for alltid.

3. Svindel: Det er mye svindel i kryptovalutaverdenen. Det er viktig å være oppmerksom på dette og å gjøre grundig research før du investerer i noe prosjekt.

4. Regulering: Reguleringen av kryptovaluta er fortsatt i en tidlig fase, og det er mulig at nye reguleringer kan ha en negativ innvirkning på prisene på kryptovaluta.

5. Teknisk risiko: Kryptovaluta er en ny teknologi, og det er alltid en risiko for at det kan oppstå tekniske feil. Dette kan føre til tap av kryptovalutaen din.