Trezor vs. Ledger – beste hardware wallets

Dersom du har kjøpt kryptovaluta, bør du oppbevare verdiene dine på et trygt sted. Hacking av kryptovaluta og tap av verdier er ikke uvanlig. Derfor bør du gå til anskaffelse av en såkalt kryptolommebok for sikrest mulig oppbevaring av dine mynter. I denne artikkelen forklarer vi hva en kryptolommebok er og presenterer to av de sikreste og mest populære lommebøkene: Trezor og Ledger. Til slutt gjør vi en vurdering av hvilken av disse to som er den beste.

Hva er en kryptolommebok?

En kryptolommebok er et sikkert lagringssted for dine kryptovaluta som minimerer risikoen for at du skal bli hacket og miste dine kryptovaluta. Slike lommebøker kan komme i flere ulike former. De mest vanlige er maskinvarelommebøker (hardware) og mobilapper (software).

Les også: Hvordan lagre Bitcoin på en sikker måte

En kryptolommebok lagrer teknisk sett ikke kryptoen din, men gir deg tilgang til dine verdier på blokkjeden via en privat nøkkel. En slik nøkkel fungerer som bevis på at det er du som er eier av dine digitale mynter og lar deg foreta transaksjoner med dem.

Mens en handelsplattform hovedsakelig lar deg kjøpe og selge krypto, gjør en kryptolommebok det mulig å sende, motta og bruke digitale mynter. Det er også mer sikkert å lagre dine verdier i en kryptolommebok enn hos en handelsplattform.

Hardware vs software kryptolommebok

Det finnes hovedsakelig to typer kryptolommebøker; Hardware and software.

 • Maskinvarelommebøker (hardware) lagrer nøklene dine i en fysisk enhet som oppbevares på et trygt sted og som bare kobles til datamaskinen din når du vil bruke motta, lagre eller sende myntene dine. Slik er nøklene dine 100% beskyttet mot online hacking.
 • Online lommebøker (software) lagrer nøklene dine i en app eller annen programvare. Det er som regel billigere og litt enklere å bruke software lommebøker, men det er fremdeles en risiko for at slike lommebøker kan bli hacket.

I denne artikkelen skal vi se på to gode hardware kryptolommebøker, Trezor og Ledger.

Ledger Wallet

Ledger Nano Plus Mest prisgunstig og like sikker
879 NOK
 • Larger screen for ease of use
 • Install up to 100 apps at the same time
 • Certified secure chip (CC EAL5+)
Bestill Ledger Nano Plus

Ledger Wallet er en kryptolommebok som lar deg lagre dine digitale verdier på en fysisk enhet. Den kommer i to varianter, Ledger Wallet S og Ledger Wallet X. Begge utgavene kommer i et fysisk format som må kjøpes i butikk eller via Ledger sin nettbutikk. Ledger Wallet er en type hardware lommebok som er betydelig tryggere enn software lommebøker som drives over internett. En hardware lommebok må stjeles fysisk fra deg og deretter hackes inn i for å få tilgang til verdiene.

Dette inneholder Ledger Wallet

Når du kjøper Ledger Wallet får du en pakke som inneholder selve enheten, en USB kabel, bruksanvisning og et gjenopprettingskort. Det er enkelt å sette opp Ledger Wallet ved å følge stegene i bruksanvisningen.

Slik setter du opp Ledger Wallet

 • Angi PIN-kode mellom 4-8 siffer
 • Skriv ned din «private nøkkel» som består av 24 ord som du må lagre. Det er denne nøkkelen som gir deg tilgang til dine verdier, også om selve Ledger-enheten blir stjålet eller ødelagt, derfor er det svært viktig at du skriver ned og husker disse nøklene.
 • Koble lommeboken til din smartenhet. Dette gjør du ved hjelp av USB-kabelen eller Bluetooth.
 • Last ned Ledger-appen

Brukerveiledningen som følger med gir deg mer utfyllende informasjon om de ulike stegene ovenfor.

Tilkobling og brukervennlighet

Siden Ledger Wallet er en hardware lommebok må du alltid koble den til din datamaskin eller smartenhet for å få tilgang til dine kryptovaluta. Du får ikke direkte tilgang via internett. Ledger Wallet kommer i to utgaver. Med Nano S må du bruke en USB-ledning som kobles til din smarte enhet. Har du Nano X kan du også koble til via Bluetooth.

Du må laste ned ulike applikasjoner for hver myntenhet du vil lagre. Eksempelvis må du laste ned Ledger Wallet Bitcoin for å kunne motta, sende og bruke Bitcoin. Hver myntenhet krever sin applikasjon. Dette kan virke noe tungvint sammenlignet med online lommebok som gir deg direkte tilgang til børsene, men det er en sikrere form for lagring av verdier og applikasjonene er enkle å forstå og bruke.

Støttede kryptovaluta

Ledger Nano S og Nano X støtter følgende kryptovalutaer: Bitcoin, Ripple, Dogecoin, Stellar, Ethereum, Litecoin, Bitcoin Cash, Tezos, Zcash og Dash.

Ledger legger stadig til støtte for flere kryptovaluta.

Fordeler med Ledger Wallet kryptolommebok

 • Kommer i fysisk format som gjør at den er umulig å hacke seg inn i via online kanaler
 • Enkel å sette opp
 • Kommer med detaljert bruksanvisning som er enkel å forstå
 • Fin design

Bakdeler med Ledger Wallet kryptolommebok

 • Ledger Wallet er en fysisk lommebok som koster mer sammenlignet med lommebøkene som drives over internett.
 • Du må laste ned en applikasjon for hver myntenhet

Trezor kryptolommebok

Trezor One Mest prisgunstig og like sikker
494 NOK
 • Two-button pad Clickable
 • USB – A included
 • 1289 Coins & Tokens
Bestill Trezor One

Trezor Wallet er en hardware wallet hvor du kan oppbevare verdiene dine fysisk. Den finnes i to utgaver, Trezor T og Trezor One. Trezor T er den nyeste modellen med mer oppdatert programvare og flere funksjoner. Den fysiske enheten er på størrelse med en nøkkel og kan kobles til datamaskinen eller en annen smart enhet ved hjelp av USB-kabel. Trezor Wallet kombinerer fordelene med kald og varm lagring.

Trezor Wallet er svært sikker og har mange sikkerhetsfunksjoner for tryggest mulig oppbevaring av dine verdier. De viktigste er din pin-kode som består av 4-9 siffe og gjenopprettelses seed-nøkkelen som du får under registreringsprosessen. Trezor Wallet kommer også med to-veis sertifisering.

Slik kommer du i gang med Trezor Wallet

 1. Kjøp Trezor-pakken
 2. Koble Trezor til din datamaskin eller smarte enhet ved hjelp av USB-kabel eller Bluetooth.
 3. Åpne trezor.io/star i din nettleser.
 4. Last ned og installer Trezor broen, og oppdater deretter siden.
 5. Når Trezor wallet gjenkjenner din enhet, blir du automatisk spurt om å installere programvaren. Klikk så på “Install firmware” og vent til installasjonen er fullført.
 6. Trezor One har to knapper for å navigere rundt på enheten, en til venstre og en til høyre. Du bruker Trezor Web grensesnittet for å sjekke balansen og å utføre transaksjoner.
 7. Opprett en lommebok ved å klikke på “Create a new wallet” i Trezor Web grensesnittet. Bekreft opprettelsen ved å klikke på den venstre knappen på Trezor wallet.
 8. Får du opp meldingen “Your Trezor is not backed up” må du lage en backup av enheten. Klikk på “Create a backup in 3 minutes” for å lage en. I denne prosessen er det svært viktig å skrive ned gjenopprettelses seed-nøkkelen og oppbevare denne på en trygg plass.
 9. Etter at du har opprettet gjenopprettelses seed-nøkkelen bestående av 24 ord og skrevet ned disse, må du opprette en pin-kode mellom 4-9 nummer.

Design og Brukervennlighet

Begge utgavene av Trezor Wallet kommer med et enkelt design. Trezor One har en enkel skjerm med to knapper. Trezor T har ingen knapper, men en touchskjerm. Det er enkelt å bruke begge enhetene, men de kan likevel virke noe knotete på grunn av den lille størrelsen.

Støttede kryptovaluta

Trezor Wallet støtter for øyeblikket følgende kryptovaluta:

 • Trezor One: Bitcoin, Bitcoin Cash, Tether, Litecoin, Stellar, Huobi Token, Zcash, Ethereum, DAV Taken
 • Trezor T: Bitcoin, Bitcoin Cash, Cardano, Ripple, Tether, Litecoin, Stellar, Huobi Token, Zcash, Ethereum, DAV Taken

Trezor kryptolommebok fordeler

 • Førsteklasses sikkerhet
 • To-veis sertifisering
 • Trezor gir deg muligheten til å sende, motta og lagre et bredt utvalg av kryptovaluta
 • Tilbyr sikker kjølelagring mens du på samme tid får fordelene av en varm lommebok
 • Støtter mange ulike kryptovaluta

Trezor kryptolommebok bakdeler

 • Dyrere enn mange software lommebøker
 • Det tilbys ikke kundeservice via chat eller telefon, kun via kontaktskjema og epost.

Trezor Wallet vs Ledger Wallet

Ledger og Trezor wallet konkurrere begge mot hverandre og begge er svært populære. Selv om begge disse lommebøkene er gode og sikre alternativer, er Trezor generelt mer brukervennlig enn Ledger, og vil derfor passe bedre for nybegynnere. Er du en av de som trenger større lagringsplass, bør du heller velge Ledger.