Som verdens største betalingskort er Visa den mest utbredte betalingsmetoden du kan benytte. Visa kjenner vi først og fremst fra de fysiske betalingskortene, hvor selskapet tilbyr både debet- og kredittkort løsninger. Du kan også bruke Visa til å handle på nettet, både direkte gjennom Visa Checkout løsningen eller via andre metoder som Vipps og Apple Play. Ved å bruke Visa kortet ditt når du betaler er det gode sjanser for at du har flere rettigheter enn det andre betalingsløsninger gir deg.
Slik betaler du med Visa på nettet
Enten du handler klær, matvarer, kjøper tjenester som kinobilletter eller vil spille i et nettcasino kan du bruke betalingmetoden Visa i Norge. Helt siden 2014 har Visa benyttet seg av den såkalte Checkout løsningen hvor du legger inn kortnummeret ditt, utløpsdatoen og den tresifrede CCV koden. Mange vil oppleve det som litt tungvint å måtte gjøre dette for hver gang, og benytter seg derfor gjerne av muligheten til å lagre kortinformasjonen der dette er en mulighet. Nettlesere som Google Chrome tilbyr også denne løsningen. For brukere som har en smarttelefon er det også mulig å scanne kortet, for enda enklere utfylling. Det føles kanskje nå som at du legger igjen kortinformasjonen din litt vel mange steder? Mer om det snart.
Visa kobles også til andre betalingsmetoder
Du tenker kanskje ikke over det i hverdagen, men i vår digitale hverdag er det enda flere måter du tar i bruk Visakortet ditt på. Andre betalingsmetoder, slik som Apple Pay og Vipps kan nemlig også kobles til kortene dine. Har du et kredittkort fra Visa, eller et debetkort for den saks skyld, kan du nemlig la Vipps eller Apple Pay koble seg til dette, slik at du kan ta i bruk disse metodene som utvilsomt forenkler betalingshverdagen din. Men det gjør også at kortet ditt har enda flere kontaktpunkter. Kommer det da med en økt fare for at kortopplysningene dine kommer på avveie?
Visa tilbyr økt sikkerhet
La oss starte med det første. Desto flere steder du legger igjen kortinformasjon, jo større er sjansene for at den kommer på avveie. Skulle noen få tak i kortnummer, utløpsdato og CCV har de i teorien det de trenger for å belaste kortet ditt. Så er det heldigvis en gang slik at systemene som benyttes på nettet minimerer risikoen for at det i det hele tatt skjer. Visa Checkout løsningen er kryptert og nettbutikken du handler i ser aldri denne. De benytter seg kun av en ferdig plattform som Visa leverer og det eneste de får av informasjon er at noen har betalt for varen eller tjenesten. Legger du inn kortet ditt på Apple Pay så sendes ikke en gang informasjonen til Apple. Gjennom mange banker og kortutstedere er det også mulig å aktivere to-faktors autentifisering, slik at betalingen aldri går gjennom før du har godkjent det med et passord, Face-ID eller finger-ID.
Men skulle kortinformasjonen din komme på avveie og noen klarer å belaste kortet ditt er det ingen grunn til å fortvile. Her kommer Visa sin sikkerhetsgaranti inn i bildet. Så snart du oppdager at kortet ditt har blitt brukt et sted som du ikke selv har autorisert kan du kontakte banken din. De vil gå direkte til Visa som har et eget team som jobber med kortsvindel. Du kan forvente at pengene dine blir sendt tilbake i løpet av svært kort tid, og Visa vil iverksette alle tiltak for at det ikke skal skje igjen. For best mulig sikkerhet skal du se etter Visa Secure merket, som sikrer at det ikke er mulig å få betalt uten at du har bekreftet identiteten din. Det sikrer deg verden over, ikke bare på nett, men også i butikker og om kortet ditt blir stjålet.
Vis sunt nettvett
Skal du handle varer eller tjenester på nett kommer du langt med å vise sunt nettvett. Her er noen tips som kan redusere sjansene for at du blir utsatt for kortsvindel:
- Vær forsiktig med hvor du legger igjen kortinformasjonen din og ikke la andre få tilgang til denne
- Se etter Visa Secure logoen når du skal betale. Da vet du at du er sikret enda bedre
- Ta kontakt med banken din med en gang du mistenker at du kan ha blitt svindlet
- Du kan også ta kontakt med banken om du har kjøpt en vare eller tjenester som har mangler når du ikke oppnår kontakt eller klarer å løse saken gjennom selger. Visa har også prosedyrer for dette