Veiprivatisering: Kan kommunen fritt gjøre om kommunal vei til privat?

Spørsmål: Kommunen utreder muligheten for å gjøre om vår villavei til en privat vei. Denne har i alle år blitt ansett som en kommunal vei, som kommunen har vedlikeholdt. Nå lurer vi på om kommunen har adgang til å privatisere en kommunal vei på denne måten, og hvilke lovregler som sier noe om dette?

Svar: Veglova § 7 tredje ledd gir kommunene omfattende myndighet til å beslutte nedleggelse av kommunale veier. Denne bestemmelsen gir kommunene stor handlefrihet, uten krav til veiens tilstand, økonomiske konsekvenser eller tekniske spesifikasjoner.

En slik nedleggelse kan imidlertid få store konsekvenser for de som bruker veien. Veglova § 8 annet ledd åpner for at nedlagte offentlige veier kan bli private. Dette innebærer at ansvaret for vedlikehold overføres fra kommunen til brukerne,i henhold til veglova § 54. Kostnadene for dette vedlikeholdet skal fordeles mellom brukerne basert på deres individuelle bruk.

Illustasjon: Kommunen har relativt frie rammer til å privatisere kommunale veier.

Overføringen av vedlikeholdsansvaret kan påføre brukerne uventede og potensielt betydelige kostnader. Dersom veien allerede er i dårlig stand før nedleggelsen, kan utgiftene bli spesielt store. 

Det er viktig å understreke at vegloven ikke gir brukerne noen form for økonomisk kompensasjon eller støtte når de overtar vedlikeholdsansvaret. Dette kan oppleves som urettferdig, da brukerne av tidligere kommunale veier pålegges en økonomisk byrde som følge av kommunens beslutning.

Selv om kommunene har stor frihet, er det verdt å merke seg at beslutningen om nedleggelse og privatisering av en offentlig vei normalt kan påklages. Brukerne har dermed mulighet til å få vedtaket vurdert på nytt, og potensielt omgjort dersom det ikke er fattet på riktig grunnlag. Klagefristen er vanligvis tre uker fra vedtaket ble fattet.